“Bolji život” je cijenjena TV serija koja je ostavila dubok trag u povijesti televizijskog programa, ne samo u bivšoj Jugoslaviji, već i šire. Svoju popularnost u kasnim 1980-ima zahvalio je kombinaciji izvrsne glume i uvjerljivih priča, što ga je učinilo bitnim dijelom doživljaja gledanja za njegovu publiku. I danas se reprizira jako često i možete j epogledati na nekoj od državnih ili privatnih televizija u regiji.

 

Značaj ovog djela je višestruk. Prvo, ujedinila je neka od najistaknutijih glumačkih imena tog razdoblja koja su tumačila nezaboravne likove koji su postali amblemati svoga doba. Gledatelji su bili počašćeni izuzetnim igrama nadarenih glumaca koji su udahnuli život likovima poput obitelji Šipko, Brankovića, Sekule i drugih sličnih. Nadalje, televizijska emisija “Bolji život” ističe se svojom dugovječnošću.U početnom ciklusu ove serije bilo je ukupno 47 epizoda. Drugi ciklus započeo je dugometražnim igranim filmom istog naslova, nakon čega je uslijedilo još 35 epizoda. Međutim, fascinantna priča o tome kako je ciklus rekonstruiran poslužila je da doda još više dubine ionako bogatoj povijesti ove sage. Tijekom prvog emitiranja emisije 1987. i 1988. pojavila se zagonetna situacija koja nikad nije razriješena – prerada pojedinih epizoda. Preliminarni izvještaji pokazuju da su bile snimljene do 52 epizode, sa značajnim brojem scena koje na kraju nisu bile uključene u konačno emitiranje. To je dovelo do raširenih intriga i nagađanja o tome što je točno sadržano u izrezanom materijalu, kao i motivima koji stoje iza ovih izmjena.Sredinom 1990-ih, ponovno emitiranje serije rezultiralo je sažetom verzijom koja je eliminirala određene dijelove početnog sadržaja. To je potaknulo gledatelje na primjedbe i razmišljanja o scenama kojih su se prisjetili, a nisu prikazane.

Rasprave oko ove teme bile su žustre i žustre. Iako je nekoliko pojedinaca imalo živa sjećanja na scene koje su nekada bile dio repriza, tek je u 21. stoljeću ponovna montaža konačno potvrđena. Potvrda je to u vidu isječka s videokasete 22. epizode koji je osvanuo na internetu, a koji otkriva scenu koja je dosad bila izostavljena: posjet tajnice Dare Branković i njegove djece.Otkrivanje ovih detalja pojačalo je enigmu oko modificiranog materijala u seriji “Bolji život”. Ovo je dodalo još jedan sloj već legendarnom statusu ovog kultnog ostvarenja, povećavajući njegovu fascinaciju i privlačnost za gledatelje koji su željni proniknuti u njegove tajne aspekte. Prema riječima onih koji se sjećaju prvog emitiranja, bilo je nekoliko sličnih scena tijekom emitiranja. Ako su ovi iskazi točni, neke od tih scena su trenutak kada Macola posuđuje novac čika Kosti na groblju, trenutak kada Aleksandar Popadić daje ostavku na mjesto u firmi, te trenutak kada Branković vodi djecu da se mole s Darom.

Utvrđeno je da je proces premontaže rezultirao potpunim izostavljanjem pojedinih likova iz serije. Primjer za to je Luce, žena Brankovića, koju je portretirala Melita Bihali.Uvodna špica serije imala je drugačiju iteraciju u prošlosti. Međutim, izvorna verzija tek treba isplivati ​​na površinu, što otežava utvrđivanje opsega izmjena. Na internetu postoje sjećanja gledatelja koji tvrde da se glazbeni aranžman svirao na klaviru, a ne na saksofonu. Dodatno, neki sugeriraju da je samo grupna slika obitelji Popadić u odjavnoj špici bila u boji, dok su ostale crno-bijele, na kojima su Giga i Emilija iz mladosti; bile su to fotografije koje se mogu vidjeti u njihovoj spavaćoj sobi tijekom showa. Razlog za ovaj postupak ostaje nejasan i još uvijek je predmet nagađanja. Neki sugeriraju da su najviše pogođene scene u kojima se Čkalja pojavljuje kao Branković, te da je u ovoj odluci ulogu imala politika. Ipak, RTS još nije dao službeno priopćenje o tome. Uvriježeno je mišljenje da originalna snimka emisije ne postoji u arhivi televizijske postaje, pa je stoga jedini način pristupa određenim scenama putem snimaka koje su gledatelji napravili tijekom inicijalnog emitiranja na VHS kasetama.

Oglasi - Advertisement