U lejtnom periodu svi uglavnom idemo bosi bez čarapa i naše su pete izložene tuđim pogledima. Ako želite ukloniti grubu i žuljevu kožu na stopalima, postoji nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći u postizanju ovog cilja. Mala količina aspirina: Ako imate plikove na nogama, osnovni aspirin bez recepta može biti prilično efikasan u liječenju. Započnite drobljenjem otprilike 5 ili 6 tableta aspirina, a zatim pomiješajte dobiveni prah s limunovim sokom i vodom da napravite pastu. Nanesite ovu pastu direktno na blister, a zatim nastavite da omotate zahvaćeno područje toplim ručnikom. Kako biste spriječili bilo kakvo curenje, pokrijte umotano područje plastičnom vrećicom. Nakon otprilike 10 minuta, lagano ostružite stopala plovcem. Važno je napomenuti da ako imate dijabetes ili ste alergični na aspirin, nije preporučljivo koristiti ovu metodu.

2. Mešavina gaziranih pića: Ako tražite način za liječenje plikova, razmislite o dodavanju sode bikarbone u kupku za stopala. Međutim, postoji urednija alternativa. Napravite pastu miješanjem sode bikarbone s vodom i dosljedno je nanesite na plikove dok potpuno ne zacijele. 3.Da biste pomogli u procesu sušenja i zacjeljivanja plikova, preporučuje se uvođenje čaja od kamilice ili ulja čajevca u vodu za namakanje. Ovaj lijek pospješuje oporavak kože i olakšava sušenje plikova. Korak 4: Nanesite kukuruzni škrob na zahvaćeno područje i lagano utrljajte. Sprečavanje plikova je jednostavan zadatak koji se lako može postići. Jedna efikasna metoda je nanošenje kukuruznog škroba na stopala, što pomaže da budu suha. Na taj način možete spriječiti iritaciju i potencijalne infekcije koje mogu dovesti do plikova. Osim toga, ova tehnika također može pružiti olakšanje za bolne kurje oči i žuljeve. Da napravite omot od octa, slijedite ove korake: Da biste ublažili žulj, natopite vatu sirćetom i pričvrstite je na zahvaćeno područje. Ostavite da odstoji preko noći, a zatim očistite područje kamenom. Pobrinite se da sirće dođe u kontakt sa kalusom, a ne sa susjednom kožom. Proces uključuje nježno masiranje površine kriškama ananasa.

Enzimi koji se nalaze u korama ananasa imaju sposobnost efikasnog omekšavanja i uklanjanja žuljeva. Da biste koristili ovaj lijek, jednostavno postavite mali segment svježe kore ananasa na zahvaćeno područje, pričvrstite ga krpom. Ovaj postupak treba obaviti uveče, u trajanju od nedelju dana. Praksa ostavljanja aloje na koži preko noći postala je popularna zbog potencijalnih prednosti za kožu. Dostupne su dvije opcije za ovu tehniku: korištenje lista aloe ili čistog aloe gela. Za početak, nanesite mesnati dio biljke ili gel direktno na kalus i nastavite pokrivajući ga zavojem. Kao rezultat ovog tretmana, kalus će postati dovoljno mekan, što će omogućiti njegovo lako uklanjanje.

8. Kombinacija esencijalnih vitamina A i E u obliku ulja Ljekovita svojstva vitamina mogu se proširiti na kožu, čak i kada se primjenjuju spolja. Da biste iskoristili ove prednosti, jednostavno probušite kapsulu vitamina A ili E pomoću igle. Sakupite ulje koje izlazi i nježno ga nanesite na kalus. Za optimalne rezultate, ponovite ovaj postupak prije spavanja i ustrajte dok kalus potpuno ne zacijeli. Da bi se poboljšala efikasnost specijalnih krema ili vazelina, preporučuje se nošenje čarapa ili rukavica tokom nanošenja. Za rješavanje plikova, kreme ili losioni za piling mogu se pokazati efikasnim, posebno kada sadrže salicilnu kiselinu, ureu ili amonijum laktat. Osim toga, primjena krema za omekšavanje kože ili vazelina može pomoći u omekšavanju plikova. Za održavanje vlage kod plikova koji se nalaze na stopalima ili rukama, nakon nanošenja kreme preporučuje se nošenje čarapa ili rukavica.