Razjasnio je sve zablude oko detoksikacije dr. Dejan Čubrilo, cijenjeni specijalist sportske medicine i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

“Trenutno je u modi trend detoksikacije. Međutim, ne podržavam ideju uključivanja u kratkoročne modne detoksikacije poput “detoksikacije tri dana” ili “trodnevnog posta”. Niti podržavam ideju oslanjanja isključivo na 10-dnevno čišćenje sokovima.

Po mom mišljenju detoksikaciji treba pristupiti kao cjelovitom sustavu. Ako naš proces probave nije učinkovit, hrana postaje osjetljiva na mikroorganizme poput bakterija i gljivica. Ovi mikroorganizmi napreduju u nečistom okruženju.”

Prema dr. Čubrilu, fokus ne bi trebao biti na pronalaženju lijeka, već na oblikovanju naše okoline na način koji obeshrabruje razvoj bolesti masne jetre. Kada netko ima ovo stanje, njegova razina inzulina prirodno raste, što dovodi do nakupljanja masti u jetri – to je namijenjena funkcija inzulina.

Važno je napomenuti da holesterol ne dolazi iz hrane koju konzumiramo. Svakodnevna konzumacija ćevapa i mesnih pljeskavica može uzrokovati probleme s probavom, a povišena razina inzulina može potaknuti jetru na stvaranje holesterola.

Kada se upuštate u proces detoksikacije, preporučljivo je potpuno izbaciti jaja iz prehrane. Konzumacija mlijeka se ne preporučuje u svim fazama detoksikacije. Osobe starije od 30 godina trebaju se suzdržati od konzumiranja mlijeka. Mliječni proizvodi predstavljaju veći izazov za probavni sustav.