Novčana pomoć od države zna biti jako važna. Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije danas se oglasio povodom javnog poziva. Pozivaju lokalne vlasti da pruže pomoć izbjegličkim i interno raseljenim obiteljima u njihovoj potrazi za kupnjom seoskih kuća s pripadajućim vrtovima. Maksimalan iznos novčane pomoći po domaćinstvu je 1,95 miliona dinara, navode iz te institucije.

U ovom javnom pozivu predviđena je podjela građevinskog materijala i opreme u paketima. Maksimalna vrednost ovih paketa je 800.000 dinara. Dodatno, tu je i uključenje jednokratne pomoći u materijalu i opremi. Kako se navodi u priopćenju, rok za podnošenje prijava je 26. srpnja 2023. godine. Komesarijat upućuje poziv lokalnim samoupravama da se uključe u ovu inicijativu, s ciljem suradnje na poboljšanju životnih uvjeta obitelji koje su trenutno u problemu stambenog zbrinjavanja i nisu uspjeli riješiti svoje stambene potrebe.

U saopštenju se dalje navodi da je ove godine Komesarijat opredelio oko 400 miliona dinara za rešavanje stambenih uslova izbeglih i raseljenih lica. Ova sredstva bit će usmjerena na potporu 55 jedinica lokalne samouprave koje aktivno rade na zbrinjavanju ovih ranjivih skupina stanovništva. Kao rezultat toga, bit će dostupno najmanje 329 stambenih rješenja, čime se osigurava da ti pojedinci imaju mjesto koje mogu zvati domom.

Ova novčana pomoć bi mogla mnogo da znači onima kojima je to najpotrebnije, tako da ukoliko sebe smatrate osobom kojoj bi ova pomoć itekako značila, evo i načina kako da se prijavite. Ranjive i ugrožene skupine stanovnika su jako važne i nipošto ne trebamo da zapostavljamo njihove potrebe niti da zanemarujemo ili umanjujemo njihove postojeće probleme koji se ne rješavaju ni najmanje lako.