Na društvenoj mreži Reddit, neidentifikovana osoba podelila je pismo na srpskom jeziku koje su otkrili na svom tavanu, ne znajući o njegovom poreklu. Tajanstveno pismo izazvalo je radoznalost mnogih. Radi se o čovjeku koji živi u Italiji i koji nema nikakve veze sa prostorima bivše Jugoslavije.

“Naišao sam na ovo u kutiji sa starim stvarima na našem tavanu. Uz poruku, ispisanu na komadu papira, priložena je i fotografija pisma. Pokušavam da utvrdim njegovo značenje i bio bih zahvalan na bilo kakvoj pomoći u prevođenju. Pismo je prevedeno ubrzo nakon toga. “Gospodine majore, nadamo se da će vas ova poruka dobro naći. Putovali smo bez problema i nismo se suočili sa preprekama na putu. Zahvalni smo Bogu na našem zdravlju i želimo isto i vama. Ovdje smo našli radnike, ali oni oklevaju zbog zabrinutosti za uslove rada. Samo ponavljanje onoga što govorimo nije dovoljno da ih ubijedimo. Možete li nam, molim vas, poslati detalje o njihovoj potencijalnoj zaradi po satu, količini posla koju mogu očekivati, da li će im biti obezbjeđen smještaj i hrana, koliko će trajati posao i koje će biti njihove odgovornosti? Također bi bilo korisno znati njihovu sedmičnu zaradu i koliko dugo će im biti osiguran smještaj. Nadali smo se da ćemo se raspitati za dobrobit našeg dragog strica. Kao njegovi najbliži prijatelji i sunarodnici, bili bismo vam zahvalni ako biste nam pružili najnovije informacije o njegovom zdravlju. Obavijestite nas da li se njegovo stanje poboljšalo ili ne. Takođe, ovom prilikom želimo da uputimo srdačne pozdrave Vama, Vašem dedi Kapetanu, dedi Stanku, Dragiši Antiću i svima ostalima u Vašem društvu. Na kraju, prenesite naše posebne pozdrave našem voljenom ujaku Milisavu.

U pismu piše: „Pošaljite nam poruku odmah – Petar Zlatković iz Lapova, Srbija, Jugoslavija. “Gospodine majore, prošlo je mesec dana od slanja novca, a niko ga još nije dobio. Molim vas da o tome obavestite čika Milisava i da nam ga pošaljete kada je to moguće. U prilogu treba napomenuti da je novac imao duže putovanje nego inače zbog prethodnog boravka mog ujaka u Engleskoj”.

Kako piše „Blic“, autor pisma je u nedoumici zašto njihova porodica poseduje pismo, s obzirom da, prema njihovim saznanjima, nijedan član njihove porodice nije srpskog porekla niti je poreklom iz tog regiona Evrope.