Krpelji su obično najaktivniji od aprila do septembra, ali liječnici upozoravaju da veći broj krpelja zahtijeva pažnju ako ostanete na nepokošenoj travi.
Još ne postoji vakcina, ali postoje mnoge mjere opreza koje se mogu poduzeti. Krpelji se uglavnom nalaze na biljkama visokim 60 do 80 centimetara, a mogu pasti i sa drveća. Zato nakon boravka u zelenim površinama treba pregledati cijelo tijelo i odjeću.

Ako pronađete krpelja, uklonite ga – ali budite oprezni! Krpelja je potrebno ukloniti mehanički pincetom, hvatajući dio kože na kojem se krpelj okreću s jedne na drugu stranu (a ne okrećući ih suprotno od kazaljke na satu kao prije). Zaboravite savjet da krpelja namažete nečim jer će se tada ugušiti i povraćati i izbaciti bakterije koje izazivaju lajmsku bolest u vaše tijelo koje su prethodno bile u njegovom crijevu.

Nakon uklanjanja krpelja, pokrijte mjesto ugriza dezinficijensom i promatrajte sljedeći mjesec. Ako se vaša koža promijeni, odmah potražite medicinsku pomoć; nemojte sami davati antibiotike. Držite se tretmana koji vam je propisao lekar – promene na koži će se povući nakon nedelju dana, ali ako dobrovoljno prekinete terapiju, može se pojaviti drugi ili treći stadijum bolesti.

Krpelj se može prenijeti i sa pasa na čovjeka, ali samo ako je još uvijek na dlaki – nakon što ugrize u kožu, ne može se dalje prenositi. Također morate znati da osobe zaražene lajmskom bolešću ne mogu prenijeti infekciju na zdrave ljude. Još nešto da znate: Ako doktor posumnja na lajmsku bolest, sve pretrage se rade u Opštinskom zavodu za zdravstvenu zaštitu, a troškove laboratorijskih pretraga snosi socijalno osiguranje.

Nadamo se da vas ovaj članak neće odvratiti od uživanja u prirodi. Slobodno uživajte – samo provjerite kasnije da li vas je napao nepozvani posjetilac (i nemojte paničariti – zapamtite da nisu svi krpelji, pa čak ni većina krpelja, zaraženi uzročnikom lajmske bolesti); pa – uklonite ih. Uklonite i promatrajte mijenja li se mjesto uboda (vjerovatno ne). Dakle, uz malo pažnje, možete se odlično provesti.