Čovjek po imenu Billy Milligan dobro je poznata osoba u analima psihijatrije zbog svoje dijagnoze poremećaja višestruke osobnosti. Unutar Billyja postojale su ukupno dvadeset i četiri odvojene osobnosti, od kojih se svaka razlikovala po svojim jedinstvenim glasovnim infleksijama i izrazima lica. Rođena 1955. godine, ova je osoba ubrzo postala poznati slučaj u području psihijatrije. Fenomen podvojenih osobnosti obično je karakteriziran prisutnošću dva različita identiteta unutar jedne osobe, često u suprotnosti jedan s drugim. Nevjerojatno, Bili je manifestirao ne manje od 24 takve osobnosti, od kojih je svaka bila lako prepoznatljiva vanjskim promatračima po promjenama u tonu glasa i izrazima lica.

 

Među prisutnim pojedincima je i  Ragen je pristaša komunizma koji potječe iz Jugoslavije. Grupu čine dvoje adolescenta, trogodišnja djevojčica i 19-godišnja djevojka. Alen, koji je također prisutan, ima višestruki identitet umjetnika, glazbenika i prevaranta. Kada je Bili imao 23 godine, uhićen je pod sumnjom da je počinio silovanje. Na prvi pogled činilo se da je njegova krivnja jasna. Međutim, psiholog koji ga je procjenjivao primijetio je da bi se s vremena na vrijeme ponašao neobično. Nakon detaljnijeg ispitivanja, otkriveno je mnoštvo zapanjujućih detalja o živopisnom životu koji je postojao u njegovom umu. Unatoč tome što je bio izvor kontrole svijesti, čak je i Billyju bilo zabranjeno koristiti ga zbog činjenice da bi nakon buđenja u nepoznatom okruženju ili zatočeništvu uvijek pokušao samoubojstvo. Svaki put kad bi se osvijestio, Billy je bio zatečen, vjerujući da je njegov prethodni pokušaj samoubojstva bio uspješan i osjećao se kao da je preminuo dulje vrijeme. Tijekom jednog od Kristininih rođendana, trogodišnja osobnost ispekla je tortu za Billyja. Artur, primarna ličnost, dopustio je Billyju da se osvijesti za ovu priliku, ali ishod je bio još jedan neuspjeli pokušaj samoubojstva. Kao rezultat toga, Billy je ostao neaktivan nekoliko godina. Svaki pojedinac posjedovao je jedinstvene sposobnosti i osobnosti. Točnije, dvije osobe govorile su s različitim naglascima, jedna je dobro govorila jezik koji Billy nije naučio, a druga je bila vješta u umijeću izbjegavanja lisica, što im je donijelo vodeću ulogu tijekom boravka u zatvoru. Treća osoba bila je talentirana za slikanje slika koje oduzimaju dah, dok se mlada djevojka identificirala kao lezbijka.

U presudnom trenutku kada je to bilo potrebno, sviješću su zavladale različite osobnosti obilježene svojim jedinstvenim “specijalizacijama”. U trenucima agonije, David, tinejdžerska osobnost, preuzeo je kontrolu i podnio bol umjesto Billyja. Billyjeve emocije nikada nisu bile pomiješane, budući da je svaka od njegovih različitih osobnosti bila odgovorna za svoje postupke. Kako bi Bili omogućili suđenje i svjedočenje u slučaju silovanja, psihijatri su pokušali objediniti sve njihove osobnosti u jednu. Ova amalgamirana osobnost razvijana je tijekom značajnog vremenskog razdoblja i uz veliku cijenu. Psihijatri su u početku uspjeli učiniti nerazlučivim osobnosti koje su po temperamentu bile najsličnije. Međutim, ako bi Bili postao pretjerano tjeskoban, osobnosti bi se ponovno raspale, što bi zahtijevalo novi početak.

Kombinacija osobnosti rezultirala je značajnim smanjenjem ukupne sposobnosti u usporedbi s pojedinačnim sposobnostima svake osobnosti. Dobiveni amalgamirani pojedinac borio se s donošenjem odluka za sebe i nedostajao mu je poseban identitet, nalikujući osrednjoj verziji svojih sastavnih dijelova, a ponekad čak i zaboravljajući vlastito ime. Nakon istrage, otkriveno je da je silovanja počinila Adalana, 19-godišnja lezbijka, dok je jedna od ostalih osoba pokušavala opljačkati žrtve. Unatoč tome što je Adalani bilo izričito zabranjeno preuzimanje, ona je nezakonito preuzela kontrolu i počinila zločine. Nijedna druga osoba nije bila svjesna događaja koji su se dogodili. Ispitivanje je bilo posebno mukotrpno zbog otežane komunikacije s Bilijem. Da bi dobio dopuštenje da probudi Billyja, Artura je trebalo uvjeriti, što je oduzelo dosta vremena. U zamjenu za obećanje da će zaštititi suicidalnog Billyja, prvenstveno od njega samog, dopuštenje je naposljetku dobiveno. Daniel Keyes napisao je dva dokumentarna romana, “The Many Minds of Billy Milligan” i “Milligan’s Wars”, koji prepričavaju priču o Billyju Milliganu. Po njemu i o njegovom slučaju je snimljena i serija.