Visok holesterol može imati ozbiljne posledice po vaše zdravlje. Ako se jave simptomi, najbolje je promijeniti svoje svakodnevne navike što je prije moguće.

Visok holesterol je opasan problem od kojeg mnogi ljudi trenutno pate, ali ga ne znaju. Poznato je da ovaj faktor sam po sebi ne izaziva nikakve specifične simptome, ali može doprinijeti nastanku opasnih bolesti kao što su bolesti srca ili moždani udar. Međutim, u nekim slučajevima se može manifestirati na određene načine, kao što su problemi s pamćenjem i koncentracijom ili probavne smetnje, kaže dr. Angela Bell.

Najčešći simptomi visokog holesterola
Visok holesterol sam po sebi nema simptome. Međutim, to je problem koji utiče na cirkulaciju, a samim tim i na određene faktore vašeg zdravlja.

Na primjer, vaš probavni trakt može biti pogođen smanjenim protokom krvi u to područje, a mogu biti pogođene i vaše oči – neki pacijenti mogu čak doživjeti zamagljen vid ili privremeno sljepilo, prema jednoj stručnoj studiji. Osim toga, problem se može manifestirati kao bijele mrlje ispod kože.

Prema istraživanjima kineskih naučnika, visok holesterol u krvi često dovodi do problema sa funkcijom mozga, posebno problema sa pamćenjem i koncentracijom. Dugoročno, ovaj faktor može dovesti do razvoja ozbiljnih bolesti kao što su bolesti srca ili moždani udar. Koji su tipični simptomi moždanog udara, ranije smo izvještavali o Zdravé Stravování. Srčani udar se posebno može otkriti bolom u grudima, kratkim dahom i vrtoglavicom.

Simptomi loše cirkulacije krvi mogu se uočiti na udovima. To uključuje trnce i utrnulost
Zdrava prehrana vas posebno može zaštititi od problema

Visok holesterol možete liječiti sami, potpuno prirodno. Dovoljno je obratiti pažnju na pravila zdravog načina života, pa će za nekoliko dana njen nivo pasti na normalan nivo. Lekari preporučuju da počnete sa jelovnikom. Debra Sullivan, jer junk food često doprinosi njegovom povećanju. Zato odbacite sve masti i prerađenu hranu i zamijenite ih voćem, žitaricama, mahunarkama, povrćem i drugom hranom bogatom vlaknima.

Također biste trebali uključiti fizičku aktivnost u svoju dnevnu rutinu, kao što su hodanje, trčanje ili plivanje, i zapamtite da ograničite piće i pušenje, navodi se na web stranici Healthline. Ova dva faktora će najvjerovatnije uzrokovati probleme. Također je dobra ideja svakih nekoliko godina posjetiti svog liječnika koji će obaviti odgovarajuće testove i utvrditi da li je vaše zdravlje ugroženo.