Volite li jednostavne recepte za kolače koji ne zahtijevaju pečenje, brzi su i jednostavni za pripremu i u trenu nestaju s tanjura, pisanje o receptima Nataše Pralice razveselit će svakoga. Posebno su, kako je rekao, svi opsjednuti okusom vrhnja.

Potrebni sastojci za podlogu:
Biskviti (sitni kolačići) oko 300 grama,
250g eurokrema.
Za ganache:
200 g čokolade za kuhanje,
200 ml slatkog vrhnja za šlag
Za kremu:
500 ml mlijeka,
1,5 pudinga od vanilije (60 g),
3 žlice šećera,
250 g mascarponea ili drugog svježeg krem ​​sira,
2 vrećice vanilin šećera (20g),
300 ml slatkog vrhnja za šlag,
100 g prženih i mljevenih lješnjaka,
Kekse namočiti s malo mlijeka

NAČIN PRIPREME KOLAČA:

Kremu prvo počnite pripremati kako bi se malo ohladila. Stavite puding i šećer u činiju i dodajte malo mlijeka. Mešajte dok se sastojci ne istopi i ne bude grudvica.

Zagrijte preostalo mlijeko. Kada je mleko provrilo, maknite šerpu, malo smanjite temperaturu, pa ulijte umućen puding i promešajte. Vratite lonac na vatru i dinstajte puding dok se ne zgusne.
Kuvani puding sipajte u posebnu posudu da se brže ohladi i prekrijte prozirnom folijom da se ne bi stvorila korica. Ohladiti na sobnu temperaturu.

Za to vrijeme na tacnu je postavljen fleksibilni prsten dimenzija 25 × 29 cm. Ako takvog prstena nema, tortu možete staviti u običan kalup. Kekse lagano natopite mlijekom i rasporedite po dnu kalupa.
Eurokrem (Nutella ili drugu kremu od tamnih lješnjaka) otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici dok ne postane tekućina. Premažite ga preko kolačića i poravnajte ga. Na vrh premažite još jedan biskvit i lagano ga umočite u mlijeko.

Pripremljenu podlogu stavite u frižider da se ohladi dok pripremate kremu. Ohlađeni puding umutiti mikserom dok ne postane kremasto. Dodajte mascarpone sir i vanilin šećer i promiješajte.
Posebno umutite slatku pavlaku u svijetlu pavlaku, ali pazite da ne istučete previše ili će se svijetla pavlaka pretvoriti u puter. Prestanite sa mešanjem kada krema prestane da klizi po posudi. Dodati u umućen puding i lagano promešati špatulom da se sjedini.
Dodajte mljevene lješnjake i nastavite lagano miješati dok krema ne postane potpuno glatka. Ravnomjerno rasporedite po kolačićima i poravnajte. Stavite tortu u frižider dok pripremate ganache.

Napravite ganache: Zagrijte gustu pavlaku na srednjoj vatri dok ne proključa, ali ne pustite da proključa. Preliti seckanom čokoladom za kuvanje. Ostavite da odstoji minut-dva, a zatim mešajte dok se čokolada ne otopi i sjedini sa kremom.

Ostavite da se malo ohladi, a zatim prelijte preko torte i ravnomjerno rasporedite, podižući pod različitim uglovima. Stavite tortu u frižider, najbolje preko noći, da kolačići potpuno omekšaju. Nakon toga uživajte u divnom ukusu.

Oglasi - Advertisement