Prekrasan je kulinarski izazov pretvoriti tri krompira u jelo koje parira dubini okusa mesa. Gore navedeni sastojci otvaraju put jelima koja ne samo da su utješna, već su prepuna okusa i teksture koja će sigurno privući nepce.

Evo kako da napravite neodoljivo jelo za prženje uz bogati mocarela sir i savršenu mešavinu začina.

POTREBNI SASTOJCI:
3 velika krompira, narezana na pomfrit za zadovoljavajuću hrskavost
Sol po ukusu,
Svježi peršun, sjeckani,
100 grama mocarela sira (3,5 oz), narendanog ili sitno narezanog,
1 kašičica sušenog belog luka, za bolji ukus
Ljute paprike, sitno iseckane,
5 kašika krompirovog škroba,
Suncokretovo ulje za prženje,

KAKO SE PRIPREMA?

Pripremite krompir: Krompir prvo ogulite i narežite na pomfrit jednake debljine. To osigurava da se ravnomjerno zagrijavaju. Potopite ih u hladnu vodu oko 30 minuta kako biste uklonili višak škroba, što pomaže da čips postane hrskaviji.

Začinite: Krompir ocijedite i osušite kuhinjskom krpom. Pomfrit umočite u mešavinu krompirovog skroba, sušenog belog luka i seckane ljute papričice, pazeći da pomfrit bude ravnomerno obložen. Ova mješavina će vašem pomfritu dati dodatnu aromu i hrskavost.

Pržite: Zagrijte veliku količinu suncokretovog ulja u fritezi ili velikom dubokom tiganju na srednjoj vatri. Kada se zagrije, pržite pomfrit u serijama kako biste izbjegli prenatrpanost, što može rezultirati mokrim krumpirićima. Pržite do zlatne i hrskave, oko 5-7 minuta po šarži.

Otopite sir: nakon što ste popržili pomfrit, kratko ga ocijedite na papirnatim ručnicima pa prebacite u lim za pečenje. Dok je još vruće pospite naribani ili naribani sir mozzarella po krumpirićima i ostavite da se krumpirići otope kako bi se sir otopio. Premaz od krumpirovog škroba pomaže da se sir zalijepi za krumpiriće, čineći svaki zalogaj sirastim.

Posluživanje: Kad se sir otopi po vašoj želji, pomfrit sa sirom začinite solju. Ukrasite svježim nasjeckanim peršinom za dašak boje i kontrast svježeg okusa.
Uživajte: ove začinjene krumpiriće sa sirom poslužite tople, možda s omiljenim umakom za umakanje, za slatku poslasticu koja dokazuje da krumpir doista može parirati mesu u pogledu okusa.

 

Oglasi - Advertisement