Glumac Tom Cruise, poznat po svom radu u američkoj kinematografiji, a ujedno je i jedan od najpoznatijih glumaca na svijetu, u posljednje vrijeme izbjegava upite o svom angažmanu u scijentologiji. Unatoč tome što je velik dio svog života posvetio toj vjerskoj organizaciji, mnogi nagađaju da se Cruise distancira od skupine zbog negativnog utjecaja koji je imala na njegove obiteljske odnose, uzrokujući brojne razdore i odvajanja od voljenih osoba. Osim toga, njegova je umiješanost izazvala sumnje u njegovu karijeru i njezin potencijalni napredak.

Tijekom predstavljanja svojih najnovijih projekata, američki glumac Tom Cruise odbijao je odgovoriti na upite koji se tiču ​​scijentologije i Scijentološke crkve. Gotovo četrdeset godina Cruise se pridržavao propisa ove organizacije, no u posljednje vrijeme suzdržan je od komentiranja ovih tema.Jedna od najpoznatijih holivudskih ikona zamalo je preuzela mjesto predstavnice za odnose s javnošću i promicateljice učenja i uvjerenja scijentologije. Dodatno, inzistirao je da se svi pojedinci unutar njegovog najužeg kruga pridržavaju navedenih uvjerenja, a njihovo bi odbijanje rezultiralo prekidom njegovog osobnog odnosa s njima.


Učenje scijentologije temelji se na pisanim djelima L. Rona Hubbarda, autora znanstvene fantastike iz Sjedinjenih Država. Njegovo primarno načelo je usredotočeno na uvjerenje da su ljudske sposobnosti neograničene, bez obzira na to je li ih pojedinac svjestan ili ne. Također naglašava da opstanak osobe ovisi o njezinoj osobnoj odgovornosti, njezinim vezama sa svojom zajednicom i njihovom odnosu sa svemirom. Međutim, scijentologija svojim članovima nameće rigorozne i navodno nepremostive prepreke, s namjerom da stekne potpunu kontrolu nad njihovim životima. Jedna posebno sporna praksa je odbacivanje konvencionalnih medicinskih tretmana za teške bolesti, kao što su tumori, za koje organizacija tvrdi da su uzrokovani nestabilnošću i neskladom unutar osobnog života pojedinca.

Treba podsjetiti da je Tom Cruise doživio propale brakove zbog nespremnosti supružnika da s njim sudjeluju u scijentologiji. Osim toga, osim s Katie Holmes i Nicole Kidman, izgubio je kontakt sa svojom jedinom biološkom kćeri, Suri Cruise. Mnogi nagađaju da bi Cruiseova odluka da se obrati Scijentološkoj crkvi možda pokušaj ponovnog povezivanja s kćeri