Iako su mnoge poznate ličnosti postigle značajan uspjeh u svojim karijerama, samo je nekolicina uspjela steći široko priznanje samo kroz svoje ime. Neki su se odlučili za nadimke, dok su drugi odabrali potpuno drugačije nadimke. Tako neke od estrdnih ličnosti nose umjetnička imena a mnogi to ni ne znaju. Jedna takva poznata ličnost, Bebi Dol, ranije poznata kao Dragana Šarić, odlučila je da promeni ime pre nekoliko godina kako bi počela iznova. „Jednostavno mi je dosadilo da me zovu Dragana Šarić i htela sam da započnem novo poglavlje u svom životu“, objasnila je ona. Na kraju se odlučila za ime Dana Todorović, izvodeći “Dana” od njenog crkvenog imena, a “Todorović” od prezimena njenog muža. Što se tiče njenog umetničkog imena Bebi Doll, ideja je bila Srđana Šapera, koji je do njega došao dok je razmišljao o ideji za naslovnicu njenog debitantskog singla. „On mi je rešio taj problem“, rekla je Bebi Dol, „kao što sam ja rešila mnoge probleme za njega.

U nedavnom intervjuu sa Doris Dragović, otkrila je da su Danu Todorovića često nazivali “kumom”. Zanimljivo je da je nadimak “Doris” zapravo skraćena verzija njenog punog imena, Dorothea. Zanimljivo je i da se Dragovićeva više od tri decenije ne nosi po rođenom prezimenu, preuzevši prezime svog supruga, bivšeg vaterpoliste Marija Budimira. Par ima sina po imenu Borna. Iako Dado Topić ima značajne sljedbenike, neki od njegovih obožavatelja možda nisu svjesni lične istorije svojih omiljenih regionalnih muzičkih zvijezda. Zapravo, Dado se zove Adolf i on je podijelio priču iza toga. Prema njegovim rečima, njegov otac je obećao jevrejskom prijatelju, zubaru Adolfu, da će svom sinu nazvati njegovo ime ako ga ikada bude imao, i održao je reč.

Dok je podijelila svoju priču, otkrila je da je porijeklo njenog imena zapravo prilično nekomplicirano. Brena, zadivljujući muzičar čije je ime Fahreta Jahić, postala je istaknuta u muzičkoj industriji na Balkanu. Njeno ime, Fahreta, je turskog porijekla i može se prevesti kao “pohvala” ili “nagrada”. Ispričala je kako je naišla na značenje svog imena od turskog trgovca koji je prodao svoju robu u Brčkom prije nego što je to bilo dozvoljeno. Brena smatra da njeno ime na pravi način odražava njen karakter. Silvana Armenulić, koja je u međuvremenu preminula, stekla je legendarni status pod svojim umjetničkim imenom. Međutim, njeno rođeno ime je Zilha Barjaktarević.

Kada se Bekij Bekić prvi put pojavio u muzičkoj industriji tokom 1980-ih, njegovo pravo ime je bilo Behlulj Behlulji – ime koje je malo ko mogao pravilno izgovoriti. Bekić je ispričao kako je to shvatio u razgovoru sa Draganom Aleksandrićem. Zanimljivo je da Behluljevo ime nosi fascinantno značenje: “lulj” se prevodi kao “cvijet”, a “beh” znači “proljeće”.