Kao što svi znamo, banane nisu samo omiljeno voće mnogima, već i zdrava užina bogata vitaminima i mineralima.
Veoma je hranljiv, pa se preporučuje da zadržite porciju između obroka i tokom dijeta ili posebnih dijeta. Odličan je za održavanje optimalnog nivoa energije u tijelu i ima pozitivan utjecaj na zdravlje srca.

Neke od prednosti konzumiranja banana su: povećava nivo energije, poboljšava mišićnu strukturu, stimuliše probavu i probavni sistem, izvor je antioksidansa, magnezijuma, vitamina C, vitamina B6 i folata.

Međutim, ako redovno imate banane na tanjuru, dobra je ideja da se upoznate s nekim od rizika povezanih s prejedanjem.

Banane mogu biti veoma opasne za osobe sa raznim alergijama, kao i za osobe sa astmom i atopijskim dermatitisom. Alergije na hranu nastaju kada tijelo prepozna određenu hranu kao prijetnju, što dalje može dovesti do svraba i promjena na koži.

Banane su također bogate ugljikohidratima i šećerom, što može povećati razinu šećera u krvi, posebno kod osoba s dijabetesom. Da biste to regulisali, preporučuje se da kontrolišete veličinu porcija i razmislite sa kojom se hranom kombinuju banane, pa birajte one sa visokim omjerom proteina ili povrće bez škroba.

Banane sadrže kalijum, tako da ljudi sa povišenim nivoom kalijuma (kao što su oni sa oboljenjem bubrega) treba da izbegavaju ovo voće.

Banane također sadrže frukto-oligosaharide, spojeve koji nisu prikladni za osobe sa sindromom iritabilnog crijeva, čiji simptomi uključuju bolove u trbuhu i nadimanje.