Način života Jelene Đoković dosljedno je praćen okom javnosti – od režima prehrane, odgoja djece Stefana i Tare do sitnih običaja koje dijeli sa suprugom Novakom. Unatoč čvrstoj odluci da ne dopusti drugima da utječu na njezin roditeljski stil, nedavno je priznala da njezino putovanje nije prošlo bez prepreka i poteškoća. Dijana, majka Novaka Đokovića, često je izražavala zbunjenost Jeleninim načinom života. Priča se da su je posebno uzrujale restrikcije u ishrani u kući njezine šogorice. No, Jelena svojoj djeci, Stefanu i Tari, ne postavlja iste zabrane, te oni slobodno mogu jesti obroke koji sadrže gluten. Tome su posebno oduševljena djeca koja obožavaju poznate palačinke svoje bake Dijane.

Supruga Novaka Đokovića u prošlosti je izrazila želju da svoju djecu zaštiti od štetnih medijskih poruka, ali se boji da možda neće moći postići taj cilj. Čini se da postoji povećana razina nadzora kada je u pitanju ponašanje djece koja imaju slavne roditelje. Od njihovih izraza lica, do društva koje prave, čini se da smo hiperkritični prema svemu što rade. Ovo je zabrinjavajući trend, jer svatko ima pravo živjeti svoj život i činiti pogreške bez stalnog osuđivanja i kritike. Žalosno je što čak ni djeci javnih osoba nije dat isti oprost za njihova djela. Kao roditelj želim zaštititi svoju djecu, ali razumijem da je njihov put njihov i ja ga takvim moram prihvatiti. Unatoč tome što su rođena u poznatoj obitelji, moja djeca su pojedinci sa svojim iskustvima i izborima koje moraju napraviti i nadam se da ću ih u tome podržati. Riječi su to Jelene Đoković.

Priznajući složenost svojih emocija nakon što je postala majka, Jelena je imala izazov u potpunosti ih sagledati. U početku uvjerena u svoju sposobnost da se nosi sa zahtjevima roditeljstva, ubrzo ju je svladala kombinacija osjećaja i iscrpljenosti, što ju je dovelo do spoznaje da njezina očekivanja nisu u skladu sa stvarnošću.


Najteža prepreka s kojom sam se suočila bilo je prihvaćanje da je moj potomak rođen da vodi vlastiti život, neovisno o mojim pretpostavkama, očekivanjima i prošlim iskustvima. Kad sam to shvatio, prestao sam ih odgajati u tradicionalnom smislu. Umjesto toga, počeo sam rasti s njima i učiti uz njih. Ovaj se proces neprestano razvija dok oboje prolazimo kroz različite životne faze, jer se i oni, poput nas, uvijek mijenjaju. Jelenine metode vaspitavanja su novina na našem području.