Sezona sadnje cvijeća se nastavlja.
Međutim, važno je odabrati pravu vrstu, ne samo na osnovu njenog izgleda i veličine, već i na osnovu nekoliko drugih karakteristika.

Kako bismo vam pomogli u odabiru, donosimo vam 5 balkonskih cvjetova koji su uvijek uspješni.
Jedna je od najpopularnijih ljetnih cvjetnica, kako zbog svoje ljupkosti, tako i zbog malog uzgoja. Bez obzira na kakvo tlo posadite ove zahvalne cvjetnice, one će napredovati. Kadifica je balkonski cvijet obilnog, lijepog cvjetanja koje traje cijelo ljeto.

Dolazi u nijansama žute i narandžaste, a cvjetovi mogu biti jednostavni ili puni. Baršun najbolje raste na staništu sa punom suncem do polusjenom i propusnom podlogom. Ako želite da vaša Kadifika cvjeta cijelo ljeto, obavezno uklonite cvijeće i redovno ih hranite i zalijevajte.

Geranium
Karakteriziraju ga uspravni mesnati pupoljci i tamnozeleni listovi s karakterističnim tamnozelenim prstenom oko rubova. Geranije dolaze u bijelim, žutim, ružičastim, crvenim, ljubičastim i narandžastim nijansama.

Za rast joj je potrebno sunčano stanište, ali zaštićeno od direktnog podnevnog sunca i propusna podloga. Kako bi lijepo rastao, obavezno uklonite mrtve cvjetove i požutjele listove kako biste izbjegli bolest. Redovno zalijevajte geranije, ali se supstrat mora ostaviti da se osuši između zalijevanja.

Petunija

Jedna je od najpoznatijih vrsta uređenih balkona. Ova jedinstvena cvjetna ljepota dolazi u raznim oblicima i bojama cvijeća, bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, i može biti dvobojna.

Cvjeta od juna do septembra i zahtijeva polusjenovito stanište i propusnu humusnu podlogu. Pošto su njeni cvetovi relativno delikatni, pazite da na njega ne utiče previše vetra. Negujte svoje petunije tako što ćete ih redovno zalijevati i nanositi gnojivo s malo dušika i više fosfora kako bi biljka održala bujno cvjetanje. U kasno ljeto možete orezati biljke na 20 centimetara od tla, dobro ih prihraniti, a na jesen će ponovo procvjetati.

prije ili kasnije
Ovi zahvalni cvjetovi su najčešće vrste koje viđamo na gredicama u parkovima i baštama. Specifičnu građu njegovog cvijeta vrlo je lako prepoznati – cvijet s pet latica sa dvije latice na vrhu, dvije latice sa strane i jednom laticom na donjem dijelu.

Postoji mnogo varijanti sa cvjetovima koji variraju u boji i mogu se kretati u nijansama od bijele do tamnoljubičaste. Osim jednobojnih sorti, postoje i sorte koje cvjetaju u kombinaciji dvije ili više boja.

Begonia
To je grmolika biljka sa krhkim, vodenastim granama, mesnatim listovima i bogatim cvjetovima. Postoji mnogo boja kao što su bijela, ružičasta, crvena, itd., a cvjetovi mogu biti puni ili obični, listovi nekih sorti mogu biti bakreni. Zahtevaju sunčano do delimično zasjenjeno stanište i prozračnu podlogu.

Da bi ova biljka ispunila svoj latinski naziv “semperflorens”, što znači “uvek cveta”, potrebno joj je redovno đubrenje. Između zalijevanja preporučuje se da se supstrat lagano osuši.