U iznenađujućem potezu, milijarder Bill Gates podijelio je svoja zapanjujuća predviđanja za 2024. godinu, ističući brzi razvoj umjetne inteligencije kao ključnog faktora u rastu zdravstvene i obrazovne industrije. Poznat po svojim dubokim uvidima, Gejts je u svom onlajn blogu naglasio važnost inovacija u pokretanju napretka u prošlom veku, od električne energije do medicinskih otkrića.

Postoje značajni dokazi koji podržavaju uvjerenje da upotreba tehnologije može doprinijeti napretku medicine. Umjetna inteligencija donosi značajne promjene, posebno u dijagnostici, iako se duboka tehnološka revolucija u medicini ne očekuje do kraja stoljeća.

Bill Gates predviđa da će obrazovanje biti revolucionirano uvođenjem umjetne inteligencije u učionicu. Njegov program uključuje alate koji promovišu učenje i razumijevanje, a istovremeno omogućavaju nastavnicima individualnu interakciju sa učenicima.

Uprkos inkorporaciji veštačke inteligencije, Gejts je naglasio da nastavnici neće zastareti, već će ih učiniti pažljivijim prema individualnim potrebama učenika, što će rezultirati većom motivacijom i boljim ishodima učenja.

Gates je naglasio promjene u obrazovanju i medicinskoj dijagnostici, a njegov optimizam u pogledu budućnosti temelji se na uvjerenju da će integracija umjetne inteligencije dovesti do napretka koji će koristiti društvu u cjelini. Njegova predviđanja nude nadu u bolju budućnost u kojoj tehnološki napredak ima za cilj rješavanje ključnih izazova u zdravstvu i obrazovanju.