Rođena 1957., Ofra Haza bila je poznata izraelska pjevačica jemenskih korijena. Imala je sve komponente života iz snova: ljepotu, široko priznanje, utjecaj i još mnogo toga. Nažalost, sudbina ju je okrutno okrutno pogodila, a njezin život završio je tragedijom. Unatoč tome što posjeduje mnoge stvari, čini se da sreća nije bila jedna od njih. Nagađa se da je pjevačica poznata po moćnom vokalu preminula od posljedica HIV infekcije. Posebno je mučna priča o tome kako se zarazila virusom.

Spajanjem konvencionalne jemenske glazbe sa suvremenim melodijama, zadivljujuća mezzosopran senzacija stekla je široko priznanje, posebno nakon sudjelovanja na natjecanju za pjesmu Eurovizije 1983. Iako je osvojila drugo mjesto s pjesmom “Hi”, njezina je izvedba ostavila neizbrisiv trag i potaknuo ju je u uspješnu međunarodnu karijeru. Potječe iz doseljeničke obitelji, odrastao je u siromaštvu. Najmlađe i deveto dijete u svojoj obitelji, rođena je u teškim životima. Međutim, sa svojim iznimnim talentom, neumornom radnom etikom i upečatljivom ljepotom, uspjela je nadići svoje okolnosti i postići veliki uspjeh. Unatoč svojoj slavi i bogatstvu, Ofra nikada nije izgubila iz vida svoje korijene i ostala je utemeljena na svojim obiteljskim vrijednostima, moralu i vjerskim uvjerenjima – kvalitetama koje su je uzdigle do legendarnog statusa u Izraelu i zaradile obožavanje mnogih.

Tijekom svoje karijere Haza je zadržala reputaciju besprijekorne čistoće. Nikada nije isplivala niti jedna kompromitirajuća fotografija s muškarcem, niti bilo kakva naznaka skandala. Naprotiv, Haza je bila poznata po nepokolebljivoj potrazi za pravom ljubavi, odlučna u odluci da ostane djevica do bračne noći. Unatoč brojnim udvaračima, ostala je nezainteresirana, vjerujući da će joj Bog donijeti muškarca svojih snova. Napokon, u 39. godini života stigao je Hazin “princ na bijelom konju” u liku biznismena Dorona Aškenazija.

Ofrin život obilježila je intrigantna činjenica: unatoč bliskom odnosu s bakom, u njezinim je očima ostala neprepoznata. Njezina je baka neprestano ispitivala njezinu vrijednost i sposobnosti, inzistirajući na tome da je žena bez obitelji beznačajna i nevažna. Taj je mentalitet možda najbolje oslikao bratov prezirni komentar: “Tko je uopće Ofra? Samo neudata žena bez obitelji! O njenom kratkom braku, nažalost, nema mnogo podataka. Ono što je sigurno jest da joj je njezin suprug prenio virus AIDS-a, što je u konačnici dovelo do njezine prerane smrti. Naime, Ofrina smrt 2000. bila je tragična posljedica upale pluća uzrokovane virusom HIV-a. Njezini posljednji trenuci bili su ispunjeni ogromnom patnjom. Zbog ljubavi prema pogrešnoj osobi, njen nebeski pjevački glas prerano je utihnuo. Nakon godinu dana od predoziranja umire i njezin suprug. Do danas su točni detalji i istina o smrti para ostali obavijeni velom tajne. Tijekom jeseni 1999., šest mjeseci prije njezine smrti, Ofra Haza snimila je svoje posljednje snimke. Ovi materijali tek trebaju biti objavljeni javnosti. Njeni poštovaoci sa nestrpljenjem očekuju kada će se to desiti.

Oglasi - Advertisement