Protuupalni čaj pomaže u ublažavanju bolova i ukočenosti zglobova
Ako vam ukočenost i bol u zglobovima otežavaju svakodnevni život, pijenje biljnog čaja može pružiti olakšanje.
dr. Mahsa Tehrani, liječnik i reumatolog iz Virginije, SAD, preporučuje da pacijenti s artritisom svakodnevno piju čajeve poput đumbira, šipka, zelenog čaja i koprive.

Ovi čajevi sadrže polifenolne spojeve kao što su katehini, galati i apigenin.
Ove tvari inhibiraju citokine nastale upalnim procesom, čime se smanjuju otok i bol.

Obavezno kombinirajte čaj s pravilnom ishranom koja uključuje dosta svježeg voća i povrća.
Važno je izbaciti šećer, pasterizirano mlijeko i prerađenu hranu jer se pokazalo da sve to slabi zglobove i stvara plodno tlo za upale u tijelu.
NAPOMENA: Ako uzimate bilo koje lijekove, posavjetujte se sa svojim ljekarom prije nego pijete ove čajeve jer može doći do interakcije između supstanci u čaju i lijekova.

3 odlična antireumatska čaja
čaj od đumbira
Đumbir se smatra korijenom sa snažnim protuupalnim svojstvima i u obliku čaja savršen je za hladne zimske mjesece jer čini čuda za zagrijavanje tijela uz liječenje zglobova.
Studija iz 2016. sprovedena u Italiji pokazala je da đumbir ima terapeutske prednosti za osobe sa artritisom.

Kod ispitanika koji su uzimali 25 miligrama đumbira i 5 grama ehinacee dnevno tokom mjesec dana, simptomi uzrokovani reumatoidnim artritisom su značajno smanjeni.

Priprema: Isecite ili naribajte komad svežeg korena đumbira i prelijte sa 2 dl kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji najmanje 10 minuta. Kada je malo hladnije, u čaj možete dodati malo meda koji je ujedno i zaštitnik vašeg zdravlja i imuniteta.
Uvek pijte sveže skuvani čaj. Koliko pića možete popiti dnevno. Slobodno jedite kriške đumbira u svom čaju.

čaj od šipka
Plod šipka, odnosno divlje ruže, odličan je izvor vitamina C, antioksidansa za koji se pokazalo da smanjuje bol uzrokovanu upalnim procesima i jača imunološki sistem.
Studija iz 2012. sprovedena u Australiji pokazala je da šipak sadrži protuupalno supstancu zvanu galaktolipidi.

Istraživanja pokazuju da ljudi s artritisom osjećaju smanjenu bol i poboljšanu fleksibilnost (sposobnost pokretanja zglobova) kada piju čaj od šipka.

Šipak takođe pomaže u regeneraciji, obnavljanju zglobne hrskavice.
Priprema: Kašiku osušenih ili svježe zgnječenih šipka preliti sa 3,5 dl vode i ostaviti da odstoji 3-5 minuta. Po želji dodajte prstohvat cimeta (ili štapića cimeta) i kašičicu meda. Obavezno ga pijte svježe pripremljenog.

zeleni čaj
Ovaj čaj je bogat antioksidansima polifenola, što ga čini jednim od najzdravijih napitaka na svijetu.
Osim što je odličan zaštitnik zdravlja srca i mozga, zeleni čaj može ublažiti i simptome reumatoidnog artritisa.
Studija iz 2016. objavljena u časopisu Arthritis & Rheumatology pokazala je da zeleni čaj sadrži polifenolno jedinjenje EGCG (epigalokatehin-3-galat), koje može blokirati negativne efekte artritisa bez ometanja drugih ćelijskih funkcija.

Priprema: Vrećice čaja preliti sa 2 dl kipuće vode i ostaviti da odstoji 3-5 minuta. Obavezno pijte svježe skuvan čaj, u njega možete dodati i krišku limuna.

Dodatni savjeti
Kada pijete čaj, pijte ga u malim gutljajima i ne previše vruć. Pijte čaj tiho i osjetite kako vam se tijelo opušta dok djeluju protuupalni sastojci u čaju.