Ljubomir Mitev, stanovnik sela Kojkovo kod Kratova u Sjevernoj Makedoniji, oslobođen je optužbi za ubistvo nakon što je ubio jednog od dvojice razbojnika 2013. godine.
U planinskom selu Kojkovo, trošna kuća postala je nesrećno poprište za pljačku kada su dva uljeza, identifikovana kao Zoran Zlatkov (28) i Borčo Ivanov (30), nasilno upala.
Ljubomir je pretrpio brutalan napad pri čemu su mu usta nasilno prekrili najlonom. Nasilno je bačen na zemlju i podvrgnut fizičkom zlostavljanju. Nakon toga je konopcem vezan za stolicu, dok je njegova žena pokrivena ćebetom i maltretirana.
Iskoristivši priliku koju mu je pružila trenutna rastresenost lopova dok su tražili novac u drugoj prostoriji, on se odvezao.
Uzimajući iz podruma očevu lovačku pušku, njome je smrtno pucao u Zlatkova i nanio povrede Ivanovu. Preživjeli provalnik osuđen je na osam godina zatvora.
Došlo je do značajnog negodovanja javnosti kada se Ljubomir suočio s optužbama za ubistvo, jer su njegovi pravni zastupnici žestoko tvrdili da je to bio očigledan primjer samozaštite.
Na kraju je optužba za ubistvo odbačena, a sud ga je na kraju osudio uslovno za nedozvoljeno posjedovanje oružja.