Izražavajući nezadovoljstvo dosadašnjim tempom rasta penzija, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je potrebu da se penzionerima u dogledno vrijeme posveti veća pozornost.

“Opće je poznato da će dobrobit starijeg stanovništva naše nacije doživjeti značajna poboljšanja u nadolazećim mjesecima i godinama, nadilazeći puka financijska pitanja.”

Vučić je istaknuo i značajan rast penzija od 56 posto u posljednje dvije godine. Da se podsjetimo, krajem prošle godine umirovljenicima je kao oblik pomoći odobren jednokratni iznos od 20.000 dinara.

Nadalje, od 1. januara mirovine su doživjele značajan rast od 14,8 posto, a ove povećane naknade isplaćene su početkom februara. Također, implementacija umirovljeničkih kartica u potpunosti je realizirana, a više od 1,1 milijun od 1,7 milijuna penzionera iskoristilo je ovu inicijativu.

Uvjeravajući penzionere, napomenuo je da nema razloga za brigu jer se predviđa da će se prosječna penzija do 2025. godine kretati između 450 i 460 eura. Penzioneri, posebice oni s najnižim primanjima, dobivaju dodatnu pogodnost kod troškova električne energije.

Naime, Vlada je provela politiku kojom se tijekom cijele sezone grijanja odobrava umanjenje računa za struju od 1.000 dinara penzionerima. Jedini uvjet je da je račun registriran na njihovo ime.

Pozitivna strana je što je ovaj proces sada automatiziran te više penzioneri ne moraju čekati u redu ili prikupljati bilo kakvu dokumentaciju.