Posljednjih godina sve je prisutnija svijest ljudi o zdravoj prehrani. Dr. Emir Solaković, kardiovaskularni kirurg, plijeni pozornost svojim iskrenim i izravnim izjavama o važnosti zdravog načina života. Često se obraća gledateljima i ističe uobičajene pogreške pojedinaca koje mogu imati značajan utjecaj na njihovo cjelokupno zdravlje. Gostujući u programu Hayat televizije, doktorica je dala uvid u optimalni izbor doručka za muškarce i žene.

Prema objašnjenju liječnika, obično se ustaje u 6:30 i dovoljno mu je šest sati sna. Nadalje je naveo da se pojedinci koji spavaju duže od šest sati mogu susresti s problemom jer se ne smatra tipičnim spavanje duže od šest sati. Organizam se prirodno budi nakon šest do sedam sati ako ispravno funkcionira. Ako netko ne može dovoljno spavati, to može biti zbog pretjeranog rada, stresa ili temeljne bolesti.

Pojedinci s prekomjernom tjelesnom težinom klasificirani su kao pacijenti, dok su oni koji se smatraju debelima izloženi većem riziku od zdravstvenih problema. Zapažanje koje sam primijetio je da nikada nisam svjedočio krupnom muškarcu koji jede doručak, jer oni obično preskaču ovaj obrok. Umjesto toga, često grickaju nezdravu hranu tijekom dana i konzumiraju svoje obroke u velikim količinama kao da ih spremaju za kasnije. Ove osobe imaju tendenciju da vode sjedilački način života, s minimalnom tjelesnom aktivnošću, što rezultira debljanjem koje nije uravnoteženo vježbanjem. Kretanje im je ograničeno od automobila do doma, gdje konzumiraju velike količine hrane bez odgovarajuće tjelesne aktivnosti.

Za žene, savršen jutarnji obrok sastoji se od nekoliko jednostavnih komponenti. Prije svega, preporuča se dan započeti šalicom čaja odmah nakon buđenja. Ovo je korisno jer pomaže u uklanjanju toksina koji se nakupljaju tijekom noći. Zatim je vrijeme za pripremu jaja. Idealan doručak za ženu trebao bi sadržavati kajganu napravljenu od kombinacije tri bjelanjka i jednog cijelog jajeta. Ovaj recept daje otprilike 10 grama proteina, što je izvrstan početak dana. Muškarcima koji traže idealan doručak preporuča se kombinacija pet bjelanjaka i jednog cijelog jajeta u obliku kajgane. Važno je unositi masnoće jer su neophodne za tijelo. Ako više volite opcije sa zdravijim masnoćama, razmislite o dodavanju male količine maslinovog ulja u svoju kajganu. Proteini koji sačinjavaju našu kožu, obrve, kosu i nokte ključni su za naš fizički sastav.