Promjena donjeg rublja izuzetno je važna za našu higijenu i zdravlje, a učestalost mijenjanja donjeg rublja ovisi o nekoliko važnih faktora, prije svega o nivou naše svakodnevne fizičke aktivnosti.

“Kada su naše dnevne aktivnosti minimalne i kada se ne znojimo, prihvatljivo je mijenjati donje rublje svaki drugi dan”, kaže dr. Anju Methil je dermatolog u ClinicSpots India. Dodaje i da se opuštenije muško donje rublje, poput bokserica, može nositi duže.

Istraživanje Newsweek-a na 1.500 odraslih u junu pokazalo je da 47 posto nikada nije nosilo donji veš duže od jednog dana. Međutim, čak 37% pripadnika generacije Z priznaje da ponekad nosi donje rublje duže od 24 sata, što je najduže od svih ispitanih starosnih grupa.

Sarah Roberts, stručnjakinja za njegu kože i osnivačica A Beauty Edita, upozorila je Daily Mail: “Muškarci i žene mogu se suočiti s iritacijom kože, osipom, gljivičnim infekcijama ili psorijazom ako duže vrijeme nose prljavo donje rublje.

Rizik od pogoršanja postojećih stanja kao što je ekcem. ”
S druge strane, žene s obilnim menstruacijama i vaginalnim iscjetkom trebale bi razmotriti promjenu donjeg rublja nekoliko puta dnevno kako bi spriječile infekciju.

Koliko često treba da menjate donji veš zavisi i od klime u kojoj živite. U veoma toplim i vlažnim klimama preporučuje se menjanje donjeg veša nekoliko puta dnevno, dok u hladnijim krajevima to nije potrebno.