Kao što svi znamo, boje za jaja se prave od različitih hemikalija i aditiva, a za farbanje je potrebno nekoliko vrećica da bi se boja u potpunosti apsorbirala u ljusku jajeta.
Ali postoje i drugi načini za farbanje jaja i stvaranje pravog malog umjetničkog djela za vaš trpezarijski sto. Bojenje jaja prirodnim bojama dobijenim od namirnica koje svakodnevno koristimo jedan je od najboljih i najprirodnijih načina ukrašavanja jaja.

Evo kako i koje namirnice treba koristiti za farbanje jaja:

Kako nacrtati jaja na ovaj način

Princip je isti, samo su sastojci drugačiji. Dve kašike alkoholnog sirćeta sipajte u litar vode i stavite lonac na šporet. Kada voda proključa, dodajte prirodnu boju, smanjite temperaturu i ostavite da voda ključa oko pola sata. Kada se boja ohladi, dodajte već skuvana jaja i ostavite da odstoje nekoliko minuta da dobiju boju.

U šerpi pomešati jedan litar vode sa dve kašike alkoholnog sirćeta. Zakuhajte tečnost, dodajte prirodnu “boju” u lonac, smanjite vatru na nisku i dinstajte oko pola sata. Pustite da se boja ohladi, a zatim dodajte tvrdo kuvana jaja i ostavite da odstoji.

Za plava jaja u vodu dodajte 600 g seckanog/rendanog ljubičastog kupusa. Ako želite da vam jaja postanu nježno plava, stavite ih u vodu i pričekajte oko pola sata. Ako želite bogatiju plavu, stavite jaja u vodu u frižider preko noći i ujutro će poprimiti tamnoplavu boju.

Za pravljenje ružičastih jaja Iseckajte oko 800 g cvekle i dodajte u vodu. Dodajte jaja i sačekajte nekoliko minuta do pola sata.

Za narandžasta jaja Ljuska jajeta će vam dati narandžastu boju. Sakupite školjke prije Uskrsa jer će vam trebati oko četiri čaše. Sipajte ljuske u tepsiju i jaja će poprimiti narandžasto-smeđu boju.

Za žumanca dodajte tri kašike kurkume u kipuću vodu.

Srebrni efekat Da bi jaja dobila blistav srebrni efekat, sipajte 800 g smrznutih borovnica u 800 ml vode. Kada voda dostigne sobnu temperaturu, procijedite je i u dobijenu smjesu stavite jaja. Ostavite ih u vodi u frižideru preko noći.