Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći ukloniti masnoću iz vaše kuhinje i održati je čistom i sjajnom.
Koliko god bili oprezni tokom pripreme hrane, masnoća se ne taloži na kuhinjskim pločicama i elementima, a to se neminovno dešava iznova i iznova.

Iako je peć, pećnicu i pločice najbolje očistiti odmah nakon kuhanja, većina nas to ne čini i odlaže zadatak što je duže moguće.
Međutim, nakon nekoliko dana, mast će se čvršće zalijepiti za pločice i fasade i utonuti dublje u zid, otežavajući uklanjanje.

Srećom, postoji nekoliko efikasnih i vrlo jednostavnih načina za uklanjanje masnoće sa svih površina u vašoj kuhinji.
Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći ukloniti masnoću iz vaše kuhinje i održati je čistom i sjajnom.
Prvo, važno je znati da bez obzira koji način čišćenja koristite, tajna uklanjanja masnoće je topla voda, koja omekšava naslage masnoće i mrlje.

1. Uklonite mrlje sa keramičkih pločica

Za blago masne površine: Pošpricajte pločice koje su nakupile masnoću toplom vodom u koju ste prethodno dodali nekoliko kapi sapuna za suđe. Sačekajte pet do deset minuta da masnoća omekša, a zatim uklonite prvi sloj papirnim ubrusom ili salvetom.

Zatim umočite sunđer u istu smjesu, ocijedite je i počnite brisati pločice kružnim pokretima. Na kraju obrišite površinu suhom krpom.

Najbolje od svega – na ovaj način možete očistiti i druge površine. Bilo da se radi o Bosch ugradnoj pećnici ili LG hladnjaku, ova mješavina efikasno čisti sve slabo zauljene površine, a možete je koristiti i na ugradbenim kuhinjskim pločama, malim kuhinjskim aparatima, pa čak i frontama kuhinjskih elemenata bez čišćenja. Brinite da ih ne oštetite.

Za umjereno masne površine: Napravite sredstvo za čišćenje koristeći omjer sode bikarbone i tople vode u omjeru 1:1. Dobijenu pastu nanesite krpom na tvrdokorne mrlje na pločicama, pričekajte nekoliko minuta, a zatim obrišite čistom krpom.
Za vrlo masne površine: Ako je mast na pločicama u kuhinji jako tvrdoglava i prva dva savjeta nisu pomogla, pomiješajte sirće na bazi alkohola i toplu vodu u omjeru 1:1.

Dobijeni preparat poprskajte masnoćom, sačekajte pet minuta i obrišite suvom krpom. Ova metoda se može bezbedno koristiti i na drugim površinama u kuhinji, kao što su paneli, ormarići, laminatni podovi, razni kuhinjski aparati i drugo.

2. Najbolji način za uklanjanje masnih mrlja sa radnih ploča i pećnica

Klasični hemijski odmašćivači mogu se koristiti za uklanjanje masnoće sa zidova, pločica, radnih ploča i pećnica.
Međutim, zašto koristiti kemikalije kada možete iskoristiti prirodna svojstva octa? Mogu li prirodna svojstva sirćeta učiniti istu stvar?

Poprskajte sve površine u vašoj kuhinji nerazrijeđenim alkoholom za trljanje ili jabukovim sirćetom i ostavite da odstoji najmanje 5 minuta. Zatim obrišite površinu suhom krpom kako biste uklonili ulje s površine.
Obavezno često perite vodom kako biste uklonili ulje prije brisanja.

3. Uklonite mrlje od ulja sa površine drveta.

Da biste uklonili masne mrlje s drvenih kuhinjskih površina, navlažite kuhinjski sunđer i zagrijte ga u mikrovalnoj pećnici 30 sekundi.

Drvenu površinu poprskajte sirćetom (sok od jabuke ili alkoholom) i obrišite vlažnim, vrućim sunđerom. Također možete koristiti citruse (kao što je limunska kiselina) umjesto sirćeta.
Obavezno koristite gumene rukavice kako biste zaštitili ruke od kiseline i opekotina. Na taj način vraćate stari sjaj i boju drvene površine.

Ako su masne naslage tvrdokorne, može se koristiti mješavina trinatrijum fosfata i vode. Stavite pola šolje fosfata u oko tri litre vode. Međutim, treba napomenuti da je ovo konačno rješenje i morate biti vrlo oprezni, jer će ova mješavina utjecati na završnu obradu drveta i njegov sjaj.

4. Druge prirodne metode čišćenja

Možda ne znate, ali postoje i drugi lako dostupni sastojci koji vam mogu pomoći da s lakoćom uklonite masnoću s kuhinjskih površina.

Jodirana so je jedna od njih jer odlično upija masti. Za one tvrdoglavije, tvrdokornije mrlje od ulja, pomiješajte jednake dijelove boraksa i limunovog soka da napravite gustu pastu.
Ovu pastu nanesite mekom krpom, ostavite da odstoji oko pet minuta, a zatim obrišite površinu čistom, vlažnom krpom.

Konačno, ako niste sasvim sigurni da će mješavina koju ste napravili ispravno funkcionirati, ili ste zabrinuti da ćete oštetiti površinu koju čistite, prvo je nanesite na neke skrivene unutrašnje površine kako biste bili sigurni da je bezbedna za upotrebu.

Nadamo se da će vam ovi naši savjeti pomoći da uklonite masne mrlje s kuhinjskih površina i vratite sjaj vašoj kuhinji.