Lažni mitovi o zdravlju naširoko se šire društvenim mrežama, a nedavni video na TikToku privukao je pozornost sugerirajući da se domaći vaginalni čepići mogu napraviti od eteričnog ulja kokosa i čajevca.

Ginekologinja Slađana Raović gostovala je u emisiji “150 minuta” na Prvoj TV kako bi razjasnila istinu iza ovih tvrdnji i ukazala na opasnosti samostalnog eksperimentiranja.

“Moramo se osloniti na uvriježenu medicinsku praksu. Područje rodnice ima specifičnu pH vrijednost koja se utvrđuje kliničkim studijama i specijaliziranim pripravcima farmaceuta i tehnologa. Suzdržavam se od komentara o domaćim lijekovima i ne podržavam ih.

Što se tiče intimnog zdravlja, liječnik daje uvid u korištenje prirodnih metoda. Važno je napomenuti da biljni pripravci mogu izazvati odgovor i ne treba pretpostaviti da je samo zato što je nešto biljnog porijekla univerzalno korisno.”

Prema riječima liječnika, važno je potražiti savjet ginekologa prije uzimanja bilo kakvih lijekova ili donošenja bilo kakvih odluka u vezi sa svojim zdravljem.

“Poremećaj pH ravnoteže vagine može imati dugotrajne posljedice jer se teško obnavlja. Prisutnost korisnih bakterija ključna je za očuvanje zdravlja vaginalne flore i opće dobrobiti žene. Kada se tih bakterija smanji, rizik od infekcija se znatno povećava.

Bilo da se radi o streptokoku, klamidiji ili gljivičnoj infekciji, posljedice po zdravlje mogu biti teške. Važno je napomenuti da se ne preporučuje samoliječenje, naglašava dr. Slađana.