Povremeno zatezanje ili grčevi u listovima koji se mogu proširiti na bedra mogu biti uzrokovani nedostatkom minerala u tijelu, najčešće zbog pretjeranog znojenja, ali često ukazuju i na ozbiljno suženje ili potpunu blokadu arterija na nogama.

Područja stezanja ili bolova ukazuju na to da je problem definitivno u arterijama butine, a moguće i suženju arterija u preponama ili karlici (odnosno stomaku) – kaže dr Dragica Stepić, specijalista opšte hirurgije.

U tom slučaju se radi pregled koji uključuje opipavanje pulsa na nozi i utvrđivanje da li ima promjena na koži stopala zbog ishemije. Zatim se određuje kolor Doplerov indeks, koji određuje omjer krvnog tlaka u nogama i krvnog tlaka u rukama, govoreći doktorima koliko uspješno tijelo opskrbljuje noge krvlju kroz manje krvne žile.

Sagovornik je objasnio da nakon pregleda doktor odlučuje da li je potrebna hitna angiografija ili kontrastno snimanje i neka metoda revaskularizacije, poput ugradnje stenta ili bajpasa.

Ako se utvrdi da nema teške vaskularne stenoze, preporučuje se liječenje. Također je važno hodati svaki dan, čak i izvan granica boli, jer to poboljšava protok krvi.

Veoma je važan i prestanak pušenja, jer se pokazalo da ubrzava i pogoršava aterosklerozu i neminovno dovodi do komplikacija, od kojih je najteža gangrena – zaključili su ljekari.