Sigurno ste se barem jednom suočili sa problemom farbanja jaja za Uskrs. Boje nisu bile previše popularne, slike su otpadale, a jaja su bila nedovoljno pečena ili napukla. Pokazujemo vam kako koristiti savjete
Bilo da ste dobra domaćica ili očajna, kada je Veliki petak u pitanju, verovatno nema žene koja nije imala peh kada je u pitanju farbanje uskršnjih jaja. Međutim, ovdje se ne radi o vještini i talentu, već o malim trikovima koji ne zahtijevaju puno proučavanja i primjene.
Mnogo je problema, počevši od pucanja jaja u tiganju, pa sve do toga da se boja ne lijepi za ljusku kako treba, iako ste sipali još dvije vrećice. Kako bi vaše pripreme za odmor protekle glatko i bez problema, slijedite naše savjete koji će vam pomoći da izbjegnete paniku.
Izbjegavajte pucanje jaja

Što se tiče samog kuvanja, jaja na sobnoj temperaturi (nikada ne stavljajte u frižider pre kuvanja) stavite u prethodno posoljenu vodu i dodajte dve kašike sirćeta. Jaja uvijek stavljajte u hladnu vodu da se postepeno zagrijavaju i izbjegavaju pucanje. Kuvajte ih na laganoj vatri desetak minuta.

Predstavlja savršenu boju
Postoje različite tehnike slikanja i od njih zavisi uspjeh ekstrakcije boje. Najčešći i najlakši način za farbanje je korištenje boja iz vrećice. Međutim, često se dešava da boja nije tako intenzivna kao što ste očekivali. Da biste bili sigurni da boja na jajima dobro funkcionira, morat ćete napuniti više vrećica s manje vode.

Također, ono što možda ne znate je da ne morate uopće rastvarati praškasti premaz u vodi. Uz vrlo malo vode napravite kremastu smjesu u koju umačite jedno za drugim ohlađena jaja. Ovaj proces će potrajati duže, ali možete biti sigurni da će intenzitet boje biti savršen.
prirodna boja
Umjesto korištenja umjetnih boja, mnoge žene biraju tehnike bojenja koje koriste prirodne boje, baš kao što su to radile naše prabake. Atraktivne boje dobijaju se iz voća, povrća i cveća, a što je najvažnije, u vodu u koju su prethodno dodana jaja i boje, dodaje se kašika sirćeta, kako bi poja bila intenzivnija.
Osim toga, što više prirodnih sastojaka dodate u vodu, to će slikanje biti uspješnije. Za crvenu možete koristiti cveklu ili koren cikorije, za zelenu možete koristiti listove spanaća ili koprive, ljubičasta se dobija iz cvetova zumbula ili ljubičice, dok je savršena smeđa potrebna šolja crne kafe.
Sijalica

Sve što vam treba su najlonske čarape, ljuske luka i začinsko bilje za zabijanje jaja. Procedura je vrlo jednostavna. Ako nemate kolekciju ljuski luka za potrebe Velikog petka, luk uvijek možete kupiti na obližnjoj pijaci. Kako biste što preciznije zalijepili biljku za jaje, možete je prethodno malo navlažiti vodom.

Kada završite, stavite jaja u čarape i zavežite ih tako da trava ne pada sa jaja. Uradite to sa svakim jajetom posebno, ako ne želite nikakav uzorak na jajetu možete ga umetnuti direktno u lukovicu. Kao što smo već spomenuli, jaja prije kuhanja moraju biti na sobnoj temperaturi, a u vodu se doda kašika sirćeta i soli. U vodu dodajte luk i pripremljena jaja i kuvajte desetak minuta.
Naravno, što više sijalica stavite, to će boja biti intenzivnija. Ako se odlučite za ovu tehniku, vrijeme je da svoju djevojčicu pošaljete na obližnju livadu da ubere začinsko bilje za ukrašavanje jaja.

Nakon nanošenja boje, možete koristiti druge tehnike za ukrašavanje jaja. Sličice, šljokice, gelovi u boji samo su neke od metoda. Samoljepljive naljepnice nikada nisu najbolje rješenje jer se u većini slučajeva savijaju i ne lijepe dobro, pa jaja ne izgledaju savršeno. Međutim, ako imate malo dijete, ova aktivnost će vam biti toliko zabavna da nećete ni razmišljati o nesavršenostima jajeta.
Zabavan način ukrašavanja, iako je vrlo brz i lak, je takozvani uzorak “dress up egg”. Stavite plastičnu foliju preko jaja i kašikom stavite jaja u vrelu vodu. Plastika se sama savija i u tren oka imate dotjerano jaje sa vrlo zanimljivim uzorkom. Također možete koristiti gel, vosak ili tubastu boju za farbanje raznih uzoraka. Izbor je na vama, samo je pitanje koliko vremena, energije i kreativnosti imate da uradite ovako nešto.
Brzo, jednostavno i zabavno

Ako želite isprobati nešto novo, evo nekoliko vrlo jednostavnih tehnika sa izuzetno zanimljivim rezultatima. Postoji mnogo načina na koje možete izraziti svoju kreativnost, a jedan od sjajnih načina da to učinite je kroz tehniku ​​decoupage. Trebat će vam zabavne salvete, bjelanjci i četke. Najbolje je koristiti bijela jaja kako bi se slika mogla jasnije vidjeti. Izrežite svoj omiljeni uzorak iz salvete i stavite sliku na jaja. Nanesite bjelanjak i ostavite da se osuši do jutra.
Još jedna brza i jednostavna metoda je korištenje folije za farbanje. Izrežite komad folije, zgužvajte ga, pa ga ponovo rasklopite. Sipajte akrilnu boju u njega, pazeći da pokrijete foliju. Stavite jaje unutra i stisnite ga rukama, dovoljno jako da se boja zalijepi za jaje, ali dovoljno lagano da se ne razbije. Ovo možete ponoviti nekoliko puta ako želite da dobijete obojena jaja.

Konačno, vrlo jednostavna i kreativna metoda je nanošenje boje prstima. Sipajte boju na tanjir, umočite prst i otiskom prsta ocrtajte jaje. Izgledat će bolje nego što ste zamislili, a proces će biti završen prije nego što počnete. uživajte.