Prošlo je deset godina od njenog odlaska s ovog svijeta, ali sjećanje na cijenjenu tenisku trenericu živi. Ona je bila odgovorna za otkrivanje našeg šampiona i poticanje njegovog uspona do slave. U intervjuu za tabloid “Svet” Jelena Genčić 2011. godine prisjetila se Novaka Đokovića i njegove obitelji. Unatoč vremenu koje je prošlo, njezino naslijeđe i utjecaj na teniski svijet ostaju nezaboravni. U jednom intervjuu je govorila o Novaku.

U Srbiji se, čini se, prikriva mišljenje da ste vi glavni zaslužni za Novakov uspjeh.Nepobitna je istina da smo mi, kao društvo, često zaokupljeni sami sobom. Kao dokaz mogu reći da su samo dvojica mojih kolega čestitala Novakov trijumf. Unatoč mom nedostatku agresije ili nametljivosti, ostali su me ignorirali. Tenis je moja strast i ne bavim se njime zbog slave. Umjesto toga, to je jednostavno hobi u kojem uživam. Novak vas je u prošlosti često nazivao svojom “teniskom majkom”, no u posljednje vrijeme je primjetan izostanak tog spominjanja. Razlog za to ostaje nejasan. Iako me pominje, to je van Srbije. Svjestan je moje skromne prirode i moje odbojnosti prema samopromociji.

Čak donekle razumijem i njegove roditelje, jer sam svjesna teškoća koje su imali dok su nastojali ispuniti plan koji sam im prethodno nametnula. Predstavljen im je petogodišnji fiskalni plan, što je tada bio značajan iznos, i nemam ništa protiv njih što ga nisu mogli ispuniti. Zbog nedostatka imovine bili su prisiljeni živjeti u unajmljenim stanovima. U početku su stanovali kod Dijanine majke na Vidikovcu da bi se preselili na Banjicu. Kako je Novakova teniska karijera napredovala, njihova stanarina je rasla, što ih je naposljetku prisililo da se presele jer nisu mogli to priuštiti. Bilo je vremena kada je Novak zbog loših prehrambenih navika bio dosta vitak. Predložio sam njegovoj majci da poveća unos mesa kako bi dobio na težini. Srđan i Dijana razmijenili su poglede, priznajući poteškoću koja nastaje kada nemate financijskih mogućnosti da svom djetetu osigurate odgovarajuću prehranu.

Na koji je način Novak doživio utjecaj tih događaja? Srđan je postajao sve uznemireniji dok se borio da dođe do potrebnih sredstava, a iako smo to pokušavali ignorirati, njegova tjeskoba bila je opipljiva. Kucali smo na bezbrojna vrata, odvojeno i grupno, ali naši napori su bili uzaludni. Srđan je bio shrvan i jadan, neprestano razmišljajući kako će skupiti toliki novac. Njegov očaj za sredstvima samo je porastao kada sam spomenuo brojne turnire na kojima ćemo sudjelovati te godine. U međuvremenu, Marko i Đolet također su bili u potrebi za novčanom pomoći, iako nikada nisu bili uskraćeni za osnovne potrepštine. Ipak, nisu mogli ne osjetiti da njihov stariji brat ima povlašten tretman. U nastojanju da im olakšam teret, ponudio sam se da i njih treniram. No, Srđan je to odbio tvrdeći da je već pretanak, čak i uz Noletovu pomoć.

Kakav je bio pristup gospodina Đokovića upravljanju svojim financijama?Izvor njegova financiranja nije bio misterij; posudio je značajnu svotu novca od lokalnog zelenaša. Pozajmljivana je pozamašna svota, oko 200.000 maraka godišnje, ali uz pomoć sponzora troškovi su smanjeni na podnošljivih 90.000 maraka. Jedini koji može rasvijetliti stjecanje tih sredstava je sam Srđan. Želim jasno reći da nikada nisam primila novac od njih.  Tijekom našeg boravka na Kopaoniku, svjesno sam se trudio platiti sva pića koja smo konzumirali. Dodatno, donirala sam Novaku svu svoju opremu jer sam željela  da postane prvak. Ova mi je odluka bila neprocjenjiva. Je li implikacija da njegova obitelj ima pretjerani utjecaj na njegovu karijeru? Moguće je da je Nole introvert, dok je Srđan ekstrovert koji otvoreno dijeli svoje emocije. Nole može djelovati pomalo suzdržano i krotko, ali ovakvo ponašanje nije posljedica nedostatka naklonosti ili razumijevanja prema Srđanu. To je jednostavno njegovo prirodno raspoloženje prema njemu.

Oglasi - Advertisement