Za održavanje ugodnog životnog okruženja potrebno je redovito obavljati poslove poput usisavanja i brisanja prašine. Primjenom nekoliko pametnih strategija moguće je smanjiti nakupljanje prašine u vašem životnom prostoru.

Izujte se – Održavanjem više razine čistoće u vašem domu, ne samo da osiguravate higijensko okruženje, već i učinkovito sprječavate infiltraciju brojnih bakterija i čestica prljavštine. Većina pojedinaca ima naviku izuvanja cipela pri ulasku u stan. Ovaj se čin obično izvodi u hodniku ili izravno ispred vrata, kao način očuvanja čistoće i integriteta doma. Preporuča se da ljubazno zamolite goste da se također pridržavaju ove prakse i skinu cipele prilikom ulaska u vašu kuću.

Povijesne novine, nekad primarni izvor informacija, služe kao prozor u prošlost, nudeći jedinstvenu perspektivu na događaje i ideje svog vremena. Ove publikacije, često tiskane na požutjelom, lomljivom papiru, pružaju opipljivu vezu s prošlim vremenima i omogućuju nam da proniknemo u misli i mišljenja prethodnih generacija. Stare novine, sa svojim zadivljujućim naslovima i živopisnim ilustracijama, pružaju uvid u društveni, politički i kulturni krajolik prošlosti, što ih čini neprocjenjivim izvorima za istraživače, povjesničare i entuzijaste. Bilo da istražujete vijesti s naslovnih stranica ili kopate po stranicama oglasa i oglasa, ovi relikti prošlosti nude bogat i fascinantan uvid u svijet kakav je nekoć bio. Optimalno opremanje doma uključuje ugradnju namještaja koji se proteže od poda do stropa. Ovaj izbor dizajna ne samo da pruža dovoljno prostora za pohranu, već također smanjuje količinu površine na kojoj se može nakupiti prašina. Ako viši namještaj nije dostupan, praktično rješenje je prekriti površinu namještaja starim novinama. Ova metoda ima dvostruku svrhu: štiti namještaj od prljavštine i pojednostavljuje zadatke čišćenja, kao i olakšava zamjenu novina novima bez napora.

Namještaj od tekstila – Za održavanje čistoće i higijene ključno je redovito i pažljivo čistiti tekstilni namještaj, tepihe, sofe, fotelje i stolice. Ovi predmeti imaju tendenciju nakupljanja prašine, zbog čega je nužno slijediti rutinu temeljitog čišćenja. Dok usisavač učinkovito uklanja površinsku prašinu, dodatni korak možete učiniti tako da tekstilni namještaj pospete sodom bikarbonom i lagano poprskate octom i eteričnim uljem. Nakon što ostavite da odstoji otprilike 30 minuta, namještaj treba pažljivo očistiti i usisati. Tepisi, pak, zahtijevaju povremeno otresanje ili opciju profesionalnog kemijskog čišćenja, savjetuje 24sata.hr.

Uklonite nepotrebne predmete ili stvari – Borba protiv prašine nema kraja, pogotovo kada je vaš životni prostor ispunjen namještajem i sitnim predmetima. Jedna učinkovita strategija je raspremiti svoj dom tako što ćete se riješiti nepotrebnih stvari. Važno je zapamtiti da svaki pojedini predmet i komad namještaja u vašem domu zahtijeva redovito čišćenje i usisavanje kako bi se spriječila prašina. Kako se broj posjeda povećava, tako se nakuplja prašina i površina koju je potrebno očistiti. Čak i najsitniji predmet ima tendenciju privlačenja prašine, stoga je važno razmisliti je li svaki predmet uistinu neophodan.