Nesumnjivo, Kolinda Grabar Kitarović jedna je od najprepoznatljivijih političkih figura u regiji. Tijekom obnašanja dužnosti predsjednice Hrvatske postigla je zapažene uspjehe koji su i danas prepoznati. Unatoč tome, na posljednjim izborima tijesno ju je porazio sadašnji predsjednik Zoran Milanović.

Kolinda je bila prvo dijete Branka i Dubravke Grabar, rođena u Rijeci 1968. Ime joj je inspirirano pjesmom Kolinda koju je 1967. napisala Zdenka Vučković, a koju je često pjevao njezin otac. Tijekom ranog djetinjstva Kolinda je s obitelji živjela u selu Lubarska kod Martinova Sela na Rječini, gdje je provodila najviše vremena. Kasnije se obitelj zbog očevog zanimanja preselila na Grobnik. Otac joj je radio kao mesar, a majka je vodila kućanstvo i pomagala mu. Kolinda je od malih nogu pomagala roditeljima, a kao jedina djevojčica u selu igrala je nogomet u mjesnom klubu. Slijedeći njezin primjer, ocu je u mesnici do zatvaranja pomagao i njezin mlađi brat Branko.

Na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj Kolinda Grabar-Kitarović postala je kandidatkinja HDZ-a 12. lipnja 2014. Odluka je to donesena u Vukovaru nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, a jednoglasno ju je predložilo Nacionalno vijeće. Nakon smjene s predsjedničke dužnosti, povukla se iz javnosti i preselila u osamljeno područje unutar zemlje, izbjegavajući medije šest mjeseci. Na kraju se doznalo da je za vrijeme stanke imenovana predsjednicom Hrvatskog olimpijskog odbora, što joj je omogućilo još veću plaću nego prije.

Nakon preuzimanja dužnosti preuzela je dužnost dosadašnjeg predsjednika Mateše. Iako se obično priznaje da ima robusniju građu, nedavne fotografije od prije nekoliko dana prikazuju je s primjetnim gubitkom težine i nedavnom frizurom, što joj u konačnici daje primjetno mlađi izgled.