Tijelo se oslanja na kalcij za mnoge ključne funkcije.

Osim što jača kosti i sprječava osteoporozu, kalcij ima nekoliko važnih funkcija u tijelu. Ima ključnu ulogu u održavanju normalne funkcije živaca i mišića, regulaciji otkucaja srca i sprječavanju zgrušavanja krvi. Osim toga, kalcij podržava miran san, podržava optimalnu funkciju imunoloških stanica i potiče zdravu kožu i kosu.

Tijelo prolazi kroz različite faktore koji snižavaju nivoe kalcija, a glavni su dugo sjedenje i pijenje kafe, alkohola i gaziranih pića.

Osobe koje su trudne, u menopauzi, starije osobe ili imaju problema sa varenjem posebno su osjetljive na nedostatak kalcija. Najbolja prirodna zaliha ovog esencijalnog minerala je ljuska jajeta, koja sadrži impresivnih 90% kalcijuma.

Hemijski sastav ljuske jajeta je vrlo sličan sastavu ljudskih kostiju i zuba, te se lako apsorbira u tijelu. Osim što ublažava simptome nedostatka kalcija i sprječava osteoporozu, visoki unos ove tvari može pomoći u borbi protiv povišenog kolesterola i visokog krvnog tlaka. Osim toga, stimulira proizvodnju krvnih stanica u koštanoj srži.

Osim toga, ljuske jaja sadrže i željezo, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, hrom i molibden u tragovima. Upravo zbog ovog sastojka mnogi stručnjaci zagovaraju upotrebu mljevene ljuske jajeta kao vrlo efikasnog organskog dodatka kalcija. Preporučeni unos mljevene pljeve varira u zavisnosti od starosti i kreće se od 1,5 do 3 grama dnevno.

Temeljno očistite i osušite osam ljuski jaja, a zatim ih sameljite u prah. Nakon toga poprskajte sokom od dva limuna i ostavite u frižideru nekoliko dana. Nakon što se ljuske otope, procijedite tečnost i pomiješajte je sa litrom rakije i kilogramom meda.

Ostavite smjesu da odstoji 7 dana prije upotrebe. Uzmite jednu kašičicu rastvora posle jela i ponovite ovu dozu dva do četiri puta dnevno.

Dostupna su potencijalna rješenja za čireve i gastritis.

Pomiješajte jednu kašiku praha od ljuske jajeta, jednu kašiku šećera i jednu kašiku muškatnog oraščića u prahu. Uzimajte po jednu kašičicu 3 puta dnevno tokom 20 dana. Pomiješajte prašak od ljuske jajeta sa dvije kašike limunovog soka vrhom noža. Kada se ljuske otope u soku, dodajte minutu zagrejanog mleka. Ovu mešavinu uzimajte dva puta dnevno, jednom ujutru pre jela i jednom uveče pre spavanja.

Ovaj proizvod ima sposobnost pročišćavanja krvi i energiziranja tijela, što ga čini idealnim za promicanje cjelokupnog zdravlja.

Četiri do pet jaja temeljno izvadite iz ljuske, zatim ih zdrobite i stavite u posudu sa tri litre vode. Ovu vodu i školjke stavite u frižider i ostavite da odstoji nedelju dana. Nakon isteka vremena, ova voda se može konzumirati kao osvježavajući i hranljiv napitak.

Za održavanje dobrog zdravlja preporučuje se piti dvije do tri porcije vode dnevno pomiješane s malom količinom limunovog soka.