Lokica Stefanović je zapažena ličnost u Srbiji, priznata kao balerina, pedagog i profesor baleta. Osim što se bavi plesom, ona je i certificirani fitnes instruktor i diplomirana je arhitektura. Njeno ime je sinonim za scenske nastupe, a zauvek će ostati upamćena kao istaknuti vođa plesne grupe “Lokica”.Poznata po svom pionirskom doprinosu na polju jugoslovenskog scenskog izvođenja, ostala je upamćena po svojim revolucionarnim koreografijama predstavljenim na turneji Zdravka Čolića. Ovo se dešavalo kada je karijera popularnog pjevača bila na vrhuncu.

Krajem 70-ih i 80-ih godina stekla je ogromnu popularnost, a njena grupa je dostigla vrhunac uspeha kroz izuzetno partnerstvo sa najistaknutijom muzičkom senzacijom Jugoslavije tog doba – Zdravkom Čolićem.U periodu svoje popularnosti, mlade žene ošišane na plavu paž i obučene u legendarne trikoe tog doba, brzo su se uzdigle do slave i na televiziji i na sceni. Ove žene su preko noći postale senzacije, a njihovi životi su pomno pratili mediji. Prema narodnom predanju, pojedinci u njenom ansamblu nazivali su je “Hitlerom” zbog njene pedantne pažnje prema detaljima i visokih standarda. Znalo se da je oduzela dio njihove naknade ako su napravili grešku tokom prezentacije ili su stigli s nečistom kosom.

Njeno rodno mesto  je Beograd, gde je rođena 31. marta 1946. Biografija.org prenosi da je njen prvi scenski nastup imala u pozorištu “Boško Buha” sa pet godina. Kada je napunila deset godina, upisala je Baletsku školu “Lujo Davičo”, a istovremeno je završila i osnovno obrazovanje u Petoj beogradskoj gimnaziji. Nakon šest godina studiranja baleta, došla je do spoznaje da je ne zanima klasični ples, već moderni ples.Usprkos vlastitim težnjama, Lokica je pristala na očevu želju da postane inženjer i umjesto toga upisala je Arhitektonski fakultet. Otac joj je usadio snažan osjećaj vojne discipline, marljivosti i dosljednosti. Lokica je neko vreme provela radeći u fabrici trikotaže u Kikindi, gde je čak i sama dizajnirala razne modele. Njeno vrijeme u New Yorku, u Američkom plesnom centru pod vodstvom Elvina Aileyja, omogućilo joj je da svoje plesne vještine usavrši do savršenstva. Uprkos želji da ostane u gradu, vratila se kući pet godina kasnije, ne mogavši ​​da ostavi roditelje. Po povratku je sa svojom plesnom grupom „Lokice“ učestvovala u televizijskoj seriji „7 plus 7“ koju je vodio glumačko-pevački ansambl Jove Radovanovića „Sedam mladosti“. Čak su snimili i svoju originalnu pjesmu. Lokica je bila koreografkinja koja je svoje talente posuđivala raznim medijima, uključujući televiziju, muziku i pozorište. Njene vještine bile su tražene i za velike događaje poput završetka Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Među beogradskim koreografima istakla se kao jedina osoba koja je tri puta izabrana za najizazovnije projekte Televizije Zagreb.

Osim u arhitektonskom radu, ostvarila je uspjehe iu drugim oblastima. Na primer, ona je bila kreator 11-spratnog objekta koji se nalazi u Prištini. Od 1993. do 1999. godine bila je voditeljka emisije o zdravlju i wellnessu “Lokica na 3K” na Trećem kanalu, koja je trajala šest godina. Osim toga, bila je profesorica scenskog pokreta na Akademiji likovnih umjetnosti (danas Fakultet savremenih umjetnosti). Osim toga, napisala je dvije knjige, “Smart Body” i “Smart Body Forever”, koje pružaju savjete za vježbanje. Nakon što se 1983. godine vjenčala sa arhitektom Zoranom Zekićem, dobila je kćerku Ognjenu. Nažalost, Zekić je neočekivano preminuo u 48. godini.

Plesne rutine koje je kreirala za turneju Zdravka Čolića “Traveling Earthquake” i danas se pamte i o njima se raspravlja. Nažalost, iako je nekada smatrala da joj je Čola poput brata, aktuelni izvještaji medija sugeriraju da više ne održavaju kontakt.Tokom renomirane turneje, dokumentarni film “Pjevam danju, pjevam noću” producirao je Jovan Ristić Rica. U jeku snimanja snimljena je kako kaže: „Zdravku nedostaje talenat za glumu.Rica mi se povjerio da je prikaz života Zdravka Čolića u filmu rezultirao ušećerenim primjedbama svih, pa i prijatelja, kolega i nastavnika. Rica mi je savjetovao da govorim istinu i da kažem očigledno – da Čola nije nadaren plesnim sposobnostima. Stala sam pred kameru i izjavila da Zdravko, iako možda nema prirodni plesni talenat, dobro se prilagodio našem timu i njegov trud se vidi na njegovim koncertima. U stvari, Ricin komentar je bio toliko bezobrazan da je izazvao Čolićev bijes, unatoč našoj bliskoj vezi.  Zdravko Čolić je prekinuo komunikaciju s njom nakon odsluženja vojnog roka, posebno zbog njene gore navedene izjave.