Novica i Srba Stanković, braća koji trenutno žive u Kozjem Dolu kod Trgovišta, bili su izloženi 20-godišnjoj radnoj eksploataciji u Sjevernoj Makedoniji. Unatoč svom teškom radu kao pastiri za više poslodavaca, nikada nisu dobili novčanu naknadu i bili su prisiljeni trpjeti loše radne uvjete. Njih dvojica su živjeli kao robovi i imaju jako tešku sudbinu.

 

Iako su braća od 2005. godine nastanjena u Kozjem Dolu, sjećanja na njihovo teško odrastanje još uvijek ne prestaju. Tvrde da će im uspomene na mladost ostati zauvijek. Njihov otac Krstan preminuo je 1984. godine, a majka Olga preselila se u pogranično selo German kod Krive Palanke, gdje je živjela na imanju čovjeka po imenu Milorad. Na njegov zahtjev, Olga je na kraju pristala da se mladić Srba prebaci trgovcu koji živi u makedonskom selu Bajlove. U dobi od sedam godina dobio je zadatak čuvati ovce i spavati u pomoćnim prostorijama.

Srba Stanković, koji živi u Kozjem Dolu kod Trgovišta, ispričao je traumatično iskustvo osobe po imenu Stojadin. Događaj je na njega ostavio dubok dojam, a sjećanje na njega, kaže, nikada neće izblijediti. Unatoč novostečenoj slobodi, preživljavaju od skromnih devet tisuća dinara socijalne pomoći, a svoju prehranu nadopunjuju tražeći šumske plodove. Osim toga, uzgajaju nešto povrća u stakleniku kako bi se prehranili.

Njihovu životnu situaciju komšija Novica opisuje kao složenu i izazovnu. Oni nemaju stalan dom ili kuću koju bi mogli nazvati svojom, već žive u privremenom prebivalištu – staroj školskoj zgradi. Stvarnost njihovih okolnosti je daleko od jednostavne. Srba Stanković kaže da je boravak na ovom mjestu izazovan, posebno ljeti, a zimski mjeseci nepodnošljivi. Budući da nema dostupnih alternativnih opcija, on se pita koje radnje mora poduzeti budući da nema pristup vrhunskom životnom standardu. Nakon podnošenja tužbe Osnovnom tužiteljstvu u Vranju, zahtjev za pokretanje kaznenog postupka proslijeđen je pravosuđu Sjeverne Makedonije gdje se protiv osoba vodi istraga zbog sumnje na trgovinu ljudima. No prije deset godina Osnovno tužiteljstvo Sjeverne Makedonije opovrgnulo je optužbe iz zahtjeva, navodeći nedovoljno dokaza za tvrdnju da su braća Stanković bili žrtva trgovine ljudima.