Svi u svijetu su čuli za majku Terezu i smatraju je mnogi sveticom. Rođena u siromaštvu u Skoplju 1910., Agnes Gonkha Bojakhiu pretrpjela je gubitak oca u dobi od osam godina. Kako bi se nosila sa svojom boli, obratila se crkvi, a do svoje 12. godine odlučila je postati časna sestra. Danas je nadaleko poznata kao Majka Tereza, omiljena svetica i dobitnica Nobelove nagrade za mir.

S vremenom su se pojavile brojne posebnosti koje su u suprotnosti s izvornom percepcijom dotičnog pojedinca. Izvješća su izašla na vidjelo u vezi s mračnijim aspektima “sveca”, koji su se pokazali fatalnim za mnoge pojedince. Majka Tereza je bila na glasu da ima sposobnost pregovaranja i mijenjanja priče situacije. To ju je učinilo dragocjenim sredstvom za crkvu kao kriznu predstavnicu za odnose s javnošću tijekom svog vremena. Dokazi koji podupiru ovu tvrdnju uključuju svjedočenje o slučaju Donalda McGirra, cijenjene osobe koja je bila osumnjičena za zlostavljanje djece. U njegovu obranu svjedočila je i sama Majka Tereza koja je izjavila da je nevin po optužbama. Nažalost, ta je podrška omogućila McGirru da nastavi sa zlostavljanjem djece sljedeće desetljeće dok konačno nije optužen za zločin.

U dokumentarcu, koji je emitiran na Ski Documentaries, iznosi se tvrdnja da je Majka Tereza prikrivala najčuvenije postupke Katoličke crkve i da je bila više zainteresirana za siromaštvo i patnju nego za pomoć pojedincima u njihovom prevladavanju. Skandal sa zlostavljanjem djece izazvao je veliki potres u Katoličkoj crkvi, a to je bio problem s kojim će se Majka Tereza uhvatiti u koštac na sljedeći način: Meri, koja je više od dva desetljeća surađivala s Majkom Terezom u dokumentarcu, pojašnjava da bi je slali u urbane centre gdje su sramotni incidenti izlazili na vidjelo. Meri potvrđuje da je Majka Tereza imala sposobnost da promijeni tekući narativ. Meri je komentirala da vjeruje da je siromaštvo kreposno jer je i sam Isus bio siromašan. Međutim, prepoznala je kontradikciju u tom uvjerenju, opisujući ga kao prilično shizofrenog.

Prema riječima Majke Terezije, ona je dobila precizne upute od samog Isusa nakon što je komunicirao s njom.“Njegova je zapovijed bila da odem iz samostana i pomognem siromašnima. To su bile njezine riječi”, ispričala je. Unatoč tome što je dobila Nobelovu nagradu za brojne dobrotvorne aktivnosti, oni koji su s njom blisko surađivali ostali su zatečeni svojim zapažanjima. Engleski liječnik Jack Preger surađivao je s njezinom dobrotvornom organizacijom i bio je obeshrabren onim što je vidio. Pacijenti o kojima su skrbile časne sestre nisu dobili odgovarajuću razinu skrbi i pažnje. Igle korištene za injekcije korištene su više puta i nisu pravilno sterilizirane. Nadalje, žena koja je patila od opeklina nije dobila nikakve lijekove protiv bolova koji bi joj ublažili tegobe. Primjetno je da su časne sestre o kojima je riječ vjerovale da će postići iskupljenje samonanesenom patnjom, zbog čega su se bičevale i nosile lance ukrašene šiljcima. Unatoč tome što su imale potrebna sredstva za vođenje odgovarajuće bolnice za siromašne, redovnice su to zanemarile. Njihov moto je bio: “Molitvom ćemo olakšati muke, a ne lijekovima…”