Vađenje mesa iz zamrzivača i odlaganje na pultu nije najbolji način za odmrzavanje mesa!
Svježe meso je najbolja opcija, ali nemamo uvijek priliku da ga pripremimo. Zatim izvadimo jedan iz zamrzivača i skoro svi to radimo na isti način – izvadimo ga, stavimo na radnu ploču ili kuhinjski sto i ostavimo da se odmrzne na sobnoj temperaturi. Međutim, da li je ovo zaista najbolji pristup koji možemo primijeniti?

Kod sirovog mesa, važno je da ga pažljivo upotrebljavamo kako bismo spriječili rast bakterija. Kada se izloži sobnoj temperaturi, postaje podložniji njihovim efektima.

Bakterije se ne mogu razmnožavati kada je meso zamrznuto, a temperatura je ispod četiri stepena. Drugim riječima, meso ili drugu hranu ne treba ostaviti na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

Kada ostavite meso da stoji cijeli dan, njegova temperatura može dostići preko četiri stepena, što može dovesti do razvoja bakterija. Na taj način se tlo obogaćuje za rast novih bakterija, ali i omogućava rast bakterijama koje su već na komadu mesa! Osim toga, nije tajna da mnogi ljudi odmrzavaju meso u toploj ili hladnoj vodi.

Ovo nije dobra opcija, pogotovo ako to radite sa toplom vodom. Površinski sloj mesa se brže odmrzava i ulazi u proces kuhanja pod mlazom tople vode.

Ako ste odabrali ovu metodu, najbolje je koristiti hladnu vodu, ali postoji uslov. Morate paziti da voda ne dođe u direktan kontakt s mesom i mijenjati vodu svakih pola sata dok se meso ne odmrzne.

Bolji način za odmrzavanje mesa je korištenje mikrovalne pećnice, ali samo ako koristite funkciju odmrzavanja. Ipak, najbolji način je da meso stavite u frižider, ali će tada proći 24 sata da bude spremno za pečenje.