Žalosna je realnost da se većina vijesti koje svakodnevno primamo odnosi na crnu hroniku. Današnji dan nije izuzetak jer saznajemo za tragični incident koji uključuje dijete sa posebnim potrebama. Domaćica djeteta Mirjana L. (60) ostavila ga je samog na duži period od tri do četiri sata dok je otišla do prodavnice. Dete, dečak od 14 godina, pao je sa trećeg sprata zgrade u Dositejevoj ulici i od posledica pada preminuo. Mirjanu je za negu dečaka angažovala Zdenka K. (56) iz Bačkog Gradišta i plaćena joj je naknada od 25.000 dinara. Zdenka, koja već nekoliko godina u slobodno vrijeme pruža usluge čuvanja djece, dovela je svoju rođaku Lj iz Hrvatske P. (49) da pomogne u Mirjaninom stanu. Izvori uključeni u istragu javili su da je hraniteljica razriješena dužnosti i da je dijete nekoliko sati ostavljeno bez nadzora dok su odlazili u trgovinu.

Tokom istrage je utvrđeno da je Zdenka, koja je optužena za zanemarivanje, reklamirala svoje usluge bejbisiterke na raznim društvenim mrežama, uključujući i tokom letova, uprkos neophodnosti stalnog nadzora. Ostaje nejasno gdje i kako je stekla obrazovanje, ali je jasno da je zanemarila svoje obaveze ostavljajući dijete bez nadzora.

Zdenka je, budući da je bila zaposlena kao personalni asistent, trebala biti svjesna da je za posao koji je pokušavala obavljati potrebno odobrenje Centra za socijalni rad. Istragu o ovom slučaju i eventualne posledične odluke vodiće Osnovno državno tužilaštvo u Bečeju, navode nadležni. Tog konkretnog dana, Mirjana je oko 18:00 sati otišla iz rezidencije, a dijete je povjerila Zdenki i njenoj sestričnoj Lj, koja je bila u posjeti iz Hrvatske.

Policiji je oko 21:00 sati podneta prijava da je dete otkriveno kako leži na travi ispred zgrade. Po dolasku, policija i djelatnici Hitne pomoći pokušali su da ožive dijete, ali i pored truda nisu uspjeli, te je dijete na licu mjesta proglašeno preminulim. Nažalost, tačan uzrok tragičnog incidenta možda nikada neće biti utvrđen jer je dijete ostavljeno bez nadzora u stanu. Nije jasno da li je dijete palo, ili je namjerno skočilo kroz prozor. Jedina potvrđena činjenica je da su Zdenka i njena sestrična ostavile dijete same dok su išle u kupovinu. Naš izvor je naglasio da napuštanje djeteta zbog psihičkog stanja nikada nije prihvatljivo. Duboko je žalosno što je dijete ostalo bez nadzora, što je rezultiralo ovom srceparajućom pojavom.


Ministarstvo unutrašnjih poslova u Novom Sadu privelo je tri lica. Među osumnjičenima su Mirjana L. (60) iz Novog Bečeja, Zdenka K. (56) iz Bačkog Gradišta i državljanin Hrvatske Lj. P. (49). Optužnica protiv njih je zanemarivanje ugrožene osobe, odnosno četrnaestogodišnjeg djeteta sa posebnim potrebama. Smatra se da je Mirjana povjerila Zdenki i Lj.P. uz brigu o djetetu dok su bili u Hrvatskoj. Na žalost, dijete je preminulo u subotu nakon što je skočilo kroz prozor na trećem spratu. Da li će ove osobe biti optužene ostaje da se vidi.

Oglasi - Advertisement