Mohamed bin Salman, poznat kao najopasniji princ Saudijske Arabije, ima zadivljujuću životnu priču. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uputila je poziv princu Mohammedu bin Salmanu, unatoč kontroverzama oko njega, u sklopu nastojanja da ojačaju odnose sa zaljevskom državom bogatom naftom. Svrha ove diplomatske akcije je unaprjeđenje diplomatskih odnosa nakon što je Zapad uveo sankcije Mohammedu zbog njegove navodne povezanosti s ubojstvom Khashoggija 2. listopada 2018. To je rezultiralo zaoštravanjem odnosa između dviju strana.

U listopadu 2018. novinar, koji je imao 59 godina, posjetio je konzulat s namjerom da pribavi potrebne dokumente za vjenčanje sa svojom zaručnicom iz Turske. Prema izjavama saudijskih tužitelja, Khashoggi je odveden protiv svoje volje i podvrgnut fizičkom obračunu, nakon čega mu je dana značajna količina droge koja je rezultirala njegovom smrću od predoziranja. Unatoč opsežnoj potrazi, njegovo tijelo nikada nije pronađeno. Vrijedi spomenuti da je Khashoggi bio glasni protivnik saudijske vlade, te je često izražavao svoje neslaganje s njihovom umiješanošću u Jemen.Državni tužitelj Saudijske Arabije objavio je da je pet osoba osuđeno na smrtnu kaznu za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija. Valja napomenuti da zloglasni princ Mohammed nije optužen samo za jedan zločin. Posebno se šuškalo da je on odgovoran za trovanje kralja, kojeg je kasnije naslijedio njegov otac. Unatoč ovim tvrdnjama, nije bilo konkretnih dokaza koji bi poduprli ove tvrdnje.

Od mladosti, Mohamed je bio fasciniran državnim poslovima i uzeo je za sobom oca, uvijek pazeći na svoju sliku u javnosti. Razvio je sposobnost učinkovite komunikacije sa širokim spektrom uglednika i izbjegavanja potencijalnih pogrešaka. Studirao je pravo na Sveučilištu King Saud u Rijadu u Saudijskoj Arabiji i diplomirao 2007. Nakon toga je osnovao nekoliko kompanija i neprofitnu organizaciju s ciljem unaprjeđenja poduzetništva u kraljevstvu. Godine 2009. počeo je služiti kao službeni savjetnik svog oca, koji je u to vrijeme obnašao dužnost guvernera Rijada. Kako su Salmanova moć i utjecaj rasli, što je naposljetku dovelo do njegovog imenovanja prijestolonasljednikom 2012., Mohamed, njegov sin od povjerenja, također je napredovao u rangu uz njega.

Princ Mohammed bin Salman već je duže vrijeme upleten u skandal. Naime, šuška se da je fiksiran na američku glumicu Lindsay Lohan. Šuška se da su princ i Lindsay godinama bili u intimnoj vezi. S druge strane, njezin otac je za američke medije izjavio da je njihova veza čisto platonska. Američki mediji već godinama prate priče o princu za kojeg se kaže da je samozadovoljan i umišljen, koji navodno namjerava odvesti Lindsay Lohan svojim privatnim zrakoplovom i zasuti je jeftinim drangulijama, uključujući kreditnu karticu zamotanu u darovni papir . Otac Lindsay Lohan, Michael, izrazio je zadovoljstvo odnosom njegove kćeri i saudijskog prijestolonasljednika. Javnost umiruje kako su njih dvoje samo prijatelji, a njegova kći ima mnogo prijatelja u Saudijskoj Arabiji. U svojoj izjavi ustvrdio je da je novinarima senzacionalizam na prvom mjestu. Nasuprot tome, njegova kći ulaže značajne napore u pomoć izbjeglicama u Siriji. Nagađalo se da je glumica prihvatila islam zbog druženja s njim, jer su mediji uhvatili njene slike s maramom na glavi. No, glumica je te glasine oštro demantirala, kao i tvrdnju da joj je princ poklonio kreditnu karticu. Vrijedi napomenuti da princ trenutno ima 38 godina i ima vrlo željni status jednog od najpoželjnijih prinčeva. Na društvenim mrežama ga prati veliki broj djevojaka i žena iz cijelog svijeta.