Psi su kroz povijest bili prepoznati kao najvjerniji suputnici ljudi. Kao vrsta, psi su prošli kroz značajnu evoluciju kako bi se razlikovali od svojih predaka vukova. U moderno doba ljudi širom svijeta uzimaju pse za svoje ljubimce. Kao i njihovi ljudski parnjaci, psi pokazuju svoju ljubav i privrženost na različite načine.

Kada vam pas liže ruku ili lice, to je često znak privrženosti i nežnosti prema vama. Međutim, to također može biti znak da je pas gladan ili da ima dominaciju. U divljini, pas će vam snažnije lizati ruku kako bi signalizirao svoju prisutnost i blizinu. Ako se pas prevrne i otkrije trbuh, to ne samo da ukazuje na želju za fizičkim dodirom u tom području, već pokazuje i odanost i povjerenje prema vama. To je zato što je želudac ranjivo područje za mnoge životinje i čin njegovog izlaganja označava duboku razinu povjerenja u vas kao njihovog skrbnika.

Psi imaju sposobnost privlačenja pažnje na brojne metode, poput fizičkog gurkanja vlasnika kao poziva na igru ​​ili nježnost. Unatoč potencijalnoj nespretnosti koja dolazi u interakciji s većim pasminama, važno je uzvratiti njihove geste privrženosti i izraziti naklonost fizičkim dodirom.Na ovaj način im pokazujete koliko su vam važni i koliko ih volite.

Često će psi dulje vrijeme zuriti u vaše oči kao izraz ljubavi, što zauzvrat oslobađa oksitocin u njihovom mozgu – hormon povezan s osjećajima sreće i intimnosti. Kontakt očima može biti neugodno i nesigurno iskustvo kada se radi o osobama koje prema vama imaju prezriv ili prijeteći stav. Međutim, ako s nekim održavate dulji kontakt očima, to je pokazatelj vašeg povjerenja i naklonosti prema njima, a to vrijedi i za naše krznene prijatelje.

 

Oglasi - Advertisement