Ako ste se većinu svog života borili s debljanjem, bez sumnje ste čuli savjet baka, majki, pa čak i onih koji su na dijeti bez djece, da je dovoljno preskočiti večeru, koja je 18:00 poslijepodne. Svaki višak će nestati. Princip „sačuvaj večeru za neprijatelja“ se često pokazao efikasnim za mršavljenje, ali da li je i zdrav? Je li rješavanje problema gojaznosti zaista tako jednostavno?

Odgovor na ovo pitanje daje ruska doktorka Ana Belosova, stručnjakinja za zdravu ishranu i ishranu. Prema njenim rečima, predugo odlaženje između obroka (što je neizbežno ako je poslednji obrok bio u 18 časova) je loše za organizam. Doktor je objasnio i razlog.

Ako tijelo nije jelo 12 sati ili više, šećer u krvi će naizmjenično rasti i padati. Ovo je opasna situacija jer je glukoza primarni nutrijent za mnoge ćelije u našem telu, posebno moždane ćelije.

Drastične promjene nivoa šećera u krvi u prvoj fazi mogu dovesti do poremećaja raspoloženja, a potom i do nekih organskih promjena. Zbog toga se uopšte ne preporučuje produženo izlaganje stanju zvanom “izgladnjivanje krvi”.

Nutricionistica Ana predlaže da ako želite da smršate, odbacite ovo “pravilo ishrane” i slobodno jedite posle 18 sati.

“Ako je vaš posljednji obrok bio u 18 sati, a ujutro ste doručkovali u zoru – 6 ujutro, razmak između obroka je i dalje 12 sati. To je dug period gladovanja. Jelo se može i treba obaviti nakon šest sati”, savjetuje nutricionist i dodaje: “Samo treba paziti šta jedete. Uveče je preporučljivo jesti laganu, niskokaloričnu hranu poput svježeg sira na sobnoj temperaturi.”