Nakon uznemirujućeg incidenta koji se dogodio za vrijeme njegovog odmora u Hrvatskoj, TikTok influencer privukao je veliku pažnju na društvenim mrežama. Video koji je postavio u kojem se detaljno opisuje neočekivana pojava s kojom se susreo dok je bio u Jadranskom moru brzo je postao viralan i izazvao niz reakcija. Influencer je u svom postu opisao zastrašujuću iskušenje koje se dogodilo dok je plivao u moru. Unatoč prisutnosti brojnih luksuznih brodova i jahti u blizini, odlučio je riskirati i zaroniti u vodu. Međutim, otkrio je nešto potpuno neočekivano. Sa kombinacijom šoka i uzbuđenja u svom glasu, ispričao je uznemirujući susret sa, kako je tvrdio, ljudskim otpadom u moru. Malo je vjerovatno da će ovaj incident promovirati turizam među lokalnim stanovništvom. A obzirom na broj pratitelja koje ima ovaj tiktoker ni u inostranstvu neće imati lijepo mišljenje o Hrvatskoj.

Prizor nekoga kako vrši nuždu u istoj vodi u kojoj je plivao ostavio je osobu zaprepaštenu. Nakon detaljnijeg pregleda, čak je uočio i ostatke hrane kao što je kukuruz u “neprijatnoj” materiji. Viralni video na TikToku dokumentovao je incident, prikupivši preko pet miliona pregleda i skoro milion lajkova. Dok su neki gledaoci smatrali influenserovu nevolju zabavnim, drugi su se rugali njegovom objašnjenju. Jedan komentar je jednostavno glasio “Dobro došli u Hrvatsku”. Ova pojava služi kao podsjetnik da se na plaži mogu dogoditi neugodni događaji tokom bilo kojeg odmora. Takođe naglašava značaj sanitacije i čistoće u zajedničkim područjima, uključujući okeane i plaže.

Nažalost, u Hrvatskoj se to ponavlja. Nedavno je Dubrovačko-neretvanska županija izvijestila da je more na plaži Pod Zidina na Korčuli kontaminirano bakterijom Escherichia coli i crijevnim enterokokom. Zbog toga se savjetuje da budete oprezni pri plivanju dok se situacija ne riješi. Osim toga, Grad Dubrovnik je na svojoj web stranici potvrdio autentičnost videa koji prikazuje ispuštanje ljudskog otpada u zaljev Sumartin. Snimak, koji je Igor Legaz snimio jedne kišne nedjelje, prikazuje otjecanje nečiste vode u more kroz ispust.

https://www.tiktok.com/@yourboymoyo?referer_url=usk-vijesti.info%2Fwp-admin%2Fpost.php%3Fpost%3D91719%26action%3Dedit&refer=creator_embed&embed_source=121355059%2C121351166%2C121331973%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_creator_card

Upravni odjel dubrovačkog gradonačelnika putem e-maila potvrdio je da je nedavni problem doista povezan s fekalnim materijama. Kako javljaju iz Ureda dubrovačkog čelnika, šetalištem Nika i Med Pucića vozio se sakupljač koji je odgovoran za fekalni otpad. Sav fekalni otpad sa područja Babinog kuka slijeva se u ovaj kolektor. Trenutno, općinsko komunalno poduzeće Vodovod Dubrovnik doo istražuje kako bi se utvrdio izvor problema. Oni temeljito pregledaju kanal u području Babinog kuka kako bi identificirali pojedinca ili pojedince odgovorne za povezivanje kišnice sa fekalnim kolektorom. Ova veza je osnovni uzrok izlivanja tokom obilnih padavina.