Najbolji teniser na sviejtu se trenutno nalazi u Americi gdje nastupa na turniru u Sinsinatiju. Novaka Đokovića mnogi uspoređuju s Nikolom Teslom zbog njegove nevjerojatne sličnosti s poznatim znanstvenikom. Međutim, postoji još jedan pojedinac iz nedavne prošlosti koji nevjerojatno podsjeća na Đokovića, dodajući intrigantan obrat priči. Zanimljivo je da su njih dvojica u krvnom srodstvu.

Novak Đoković nije jedini član njegove obitelji s tim imenom. Otac mu je podrijetlom iz Crne Gore, a dio obitelji i danas živi u Jasenovu Polju kod Nikšića. Prva osoba u obitelji Đoković bio je Đoko Damjanović, koji je bio porijeklom iz Cetinja, ali se preselio u Nikšić nakon sukoba koji su doveli do smrti jednog turskog age. Prema pisanju Blica, njegov unuk Novak Đoković (ne sadašnji tenisač) emigrirao je u Chicago 1905. godine.

Vraćajući se u domovinu dva puta da je brani od onih koji će je preuzeti, bio je sudionik i Balkanskih ratova. Osim toga, bio je jedan od vojnika koji je imao ulogu u proboju Solunskog fronta tijekom Prvog svjetskog rata. Po završetku rata radio je kao sudac u Jasenovu Polju. Zanimljivo, on je zapravo pradjed nikome drugom do samom Novaku Đokoviću. Gledajući retuširanu arhivsku fotografiju, vidi se da je sličnost između njih dvojice frapantna.

Radonja, sin Novaka Đokovića, u razgovoru za Nedeljnik prije tri godine prepričao je porijeklo obitelji Đoković. Prisjeća se kako se tijekom 1941. godine, pod pritiskom albanske agresije, Novakov pradjed Neđeljko s rodbinom preselio s Kosova u očevu kuću. Nakon kulminacije rata, obitelj Đoković vratila se na Kosovo, gdje se Novakov djed Vladimir zaposlio u rudniku Trepča i zasnovao obitelj. Tridesetak godina nakon toga preselili su se u Beograd, gdje je Vladimir dobio stan kao predstavnik Tehnoprometa za Kosovo i Metohiju. Vladimirov sin Srđan u braku s Dijanom ima tri sina, Đorđa, Marka i Novaka.Djed Radonja nije bio siguran je li poznati tenisač dobio ime po njegovom ocu. Logika je prisutna u ovoj situaciji. Novakovi preci Neđeljko i Vladimir, koji su mu i pradjed i djed, jako su cijenili mog oca. Bio je hrabar i častan Đoković, poznat po svom poštenju, ugledu i imenu.