Slično kao i u prethodnom vremenskom periodu, mjesec decembar u Bosni i Hercegovini i dalje nastavlja sa promjenjivom i raznolikom klimom.

Nakon početka mjeseca, određene lokacije su doživjele neviđenu toplinu, nadmašivši sve dosadašnje rekorde od početka mjerenja u decembru. Trenutno se nalazimo u periodu koji karakterišu temperature koje su u skladu sa očekivanim normama za ovo doba godine na kalendaru.

Očekujte ne samo značajan pad temperatura nego i pojavu snježnih padavina u Bosni i padavina u Hercegovini. Kiša će početi u utorak (05.12.) u poslijepodnevnim satima, najprije će zahvatiti zapadne i jugozapadne dijelove Bosne, kao i područje Hercegovine. Kako dan bude odmicao, kiša će se postepeno širiti i zahvatiti cijelu zemlju. Tokom noći sa utorka na srijedu kiša će u cijeloj Bosni preći u zimsku mješavinu susnježice i snijega.

U Bosni će se minimalne temperature zraka kretati od -3°C do 3°C, dok će se na području Hercegovine kretati od 3°C do 8°C. U cijeloj Bosni maksimalne dnevne temperature kretat će se od 0°C do 5°C, a u južnom dijelu zemlje do 8°C.

Tokom vikenda (9-10. decembar) i početkom naredne sedmice vjerovatno će biti stabilnije vremenske prilike i malo toplije temperature. Prema dostupnim vremenskim informacijama, padavine su moguće od četvrtka (14. decembra).

Oglasi - Advertisement