Minimax, poznati voditelj, preminuo je prije nekoliko godina od teške bolesti. Nažalost, nitko od njegovih prijatelja i poznanika  nije bio prisutan u njegovim posljednjim trenucima.Gotovo se svatko može prisjetiti nezaboravnog Minimaxa koji je britkim humorom i bezgraničnim entuzijazmom plijenio naklonost publike diljem Jugoslavije. Također je pomogao u pokretanju karijera mnogih pjevačkih senzacija. Jedna od njih je i Lepa Brena koja se možda ne bi ni proslavila da nije bilo Minimaksa.

Poznat po svojoj oštroumnosti i inventivnom umu, Milovan Ilić Minimaks bio je novinar, aforističar, radijski i TV voditelj koji je ostavio trajan trag u naciji. Mnogima je bio izvor zabave i veselja te je imao značajnu ulogu u pokretanju karijera brojnih estradnjaka. Njegov beskrajni šarm i britki intelekt očitovali su se u njegovim brojnim radijskim i TV emisijama. Uz uspješnu nakladničku karijeru, objavio je i sedam knjiga aforizama i dvije knjige poezije, iskazujući svoj izniman književni talent.Rođen 1938. godine u Lipnici, mjestu kraj Kragujevca, posebno se dičio svojim horoskopskim znakom – Škorpionom. Moj datum rođenja je 5. studenog i osjećam se sretnim što sam rođen u znaku Škorpiona. Da mi je dano da biram horoskopski znak, bez sumnje bih ponovno odabrao Škorpiona, unatoč izazovima koji s njim dolaze. Minimaks je u intervjuu izrazio ove osjećaje.

Po dolasku u glavni grad 1957. Minimax upisuje Pravni fakultet. Tek kada je Politici pristupio svojim duhovitim aforizmima, uvjeren da njegov humor nadilazi ono što ugledni dnevni list objavljuje, njegova karijera istinski je krenula. Nakon što mu je objavljen strip, od roditelja je dobio honorar u visini polovice mjesečnog džeparca, koji je bio namijenjen za obroke u studentskoj menzi i posjete kupalištu. Minimax je nastavio pisati aforizme za razne dnevne novine i mjesečnike prije nego što je konačno prešao na Radio Beograd 1960-ih. Ipak, najveću popularnost stekao je svojim nastupima na televiziji. Godine 1967. pokrenuo je svoj radijski program “Minimax”, koji je karakterizirao minimum govora i maksimum glazbe. Upravo kroz ovu emisiju stekao je svoj slavni nadimak. U roku od mjesec dana emitiranja, i emisija i voditelj postali su neizmjerno poznati. Poznato je da je svoju emisiju započinjao obraćajući se slušateljima s “Dragi moji i dragi moji”, a završavao s “Doviđenja, nema više”. Kada je razgovarao sa svojim gostima, koristio je neformalnu zamjenicu “ti”, koja se smatrala odvažnom u tom razdoblju.

Među kolegama s kojima se družio bili su Kemal Monteno i Arsen Dedić. Kad se razbolio, organizirali su da bude primljen u bolnicu u Padovi. Unatoč tome, u privatnom životu nikada nije bio opušten u društvu slavnih. Minimaks je naglasio da su posao i privatnost različite cjeline, jer se ne može sjetiti niti jedne prilike da je pjevač ili bilo koja osoba povezana sa showom došla u njegovu kuću. Tijekom svog života, Minimax se ženio dva puta. U prvom braku dobio je sina Igora, dok je u drugom braku dobio kćer Anu. Osim toga, ima sina Vladu Ilića, koji se proslavio kao reper u grupi “Šaila”. Nakon što mu je dijagnosticiran tumor žlijezde slinovnice, Minimaxov sin se prije nekoliko godina odlučio povući sa scene. Operiran je 2013. i nakon toga se potpuno oporavio.Nakon očeve bolesti i konačne smrti, Vlada je u više navrata otvoreno rekao da se nitko od očevih poznanika iz estrade nije udostojio raspitati o njegovom stanju niti ga posjetiti u njegovim teškim vremenima. Vlada je osjećao ogorčenost prema onim pojedincima kojima je njegov otac pomogao da postignu uspjeh, ali koji su ga odlučili napustiti u trenucima njegove slabosti i ranjivosti, zapravo zanemarujući njegovo postojanje.

 

Tijekom posljednjih godina mučile su ga bolesti i razočaranja. Otprilike u isto vrijeme Minimaks i njegova supruga Biljana početkom 2004. godine primili su zabrinjavajuće vijesti. Minimaksu je dijagnosticirana žutica koja mu je ozbiljno otežala rad jetre, dok je Biljani dijagnosticiran rak dojke.Tijekom posjeta liječniku na pregledu deformiteta dojke, Biljani je dijagnosticiran zloćudni tumor u četvrtom stadiju koji se već proširio na njezine kosti zbog čega operacija nije moguća. Iako je Biljana na ovu vijest ostala čvrsta, njen suprug Mića ostao je šokiran. Samo tri tjedna prije Mići je potpuno otkazala jetra te je u besvjesnom stanju prebačen na VMA. Nakon opsežnih pretraga i intenzivne terapije, Mića se uspješno oporavio.Prije mojih nedavnih zdravstvenih problema, nisam bio svjestan ključne uloge koju jetra igra u cjelokupnoj tjelesnoj funkciji. Jetra mi je otkazala prije samo dvadesetak dana, uzrokujući nedostatak dotoka krvi u moj mozak i rezultirajući dezorijentirajućim, pijanim osjećajem. Nakon što sam u zbunjenom stanju primljen u bolnicu, nakon temeljitog pregleda dijagnosticiran mi je čir na želucu i dvanaesniku. Boravak u bolnici pružio mi je priliku da razmislim o svojim prioritetima i preispitam svoju sklonost davanju prioriteta poslu i obavezama ispred vlastite dobrobiti. Postalo mi je jasno da moje zdravlje mora biti moja primarna briga, jer samo kada sam zdrav mogu biti na usluzi supruzi, djeci i drugima. Došao sam do spoznaje da me loše zdravlje sprječava da budem produktivan u bilo kojem svojstvu. Kao netko tko radi od 1957. godine, posao smatram sastavnim dijelom svog života, ali sada shvaćam da mi zdravlje uvijek mora biti na prvom mjestu. Ova razmišljanja iznio je Minimaks u svom posljednjem intervjuu za Gloriju 2004. Nažalost, Mićino vrijeme je prekinuto jer je preminuo u 67. godini života. U Padovi je čekao transplantaciju jetre kada je preminuo 10. veljače. Samo mjesec i pol dana ranije preminula je i njegova supruga Biljana.

Oglasi - Advertisement