U Višem sudu u Beogradu završen je krivični postupak protiv Vladimira i Miljane Kecmanovića, roditelja dječaka Koste K. koji je 3. maja prošle godine počinio tragični masakr u školi “Vladislav Ribnikar”.

Prema neslužbenim informacijama, okrivljeni Vladimir Kecmanović iznio je temeljitu obranu u kojoj je tvrdio da nije odgovoran za obuku svog sina streljaštvu.

Tijekom boravka u pritvoru prišao mu je viši državni odvjetnik Nenad Stefanović te mu pokazivao slike i snimke umrle djece pokušavajući ga iznuditi na priznanje kaznenog djela koje mu se stavlja na teret.

Međutim, Kecmanović je oštro negirao bilo kakvu umiješanost u nedjelo. Po završetku ročišta moglo se čuti kako roditelji zgroženi postupkom izražavaju zgražanje gnusnim i sramotnim izjavama optuženika.

Nakon njihovog odlaska pravni zastupnici obitelji Kecmanović razgovarali su o detaljima slučaja. Odvjetnica Irina Borović, koja zastupa Kecmanovića, izvijestila je o suđenju.

Navela je da je obrana za optuženog Vladimira počela danas, a trenutno su u fazi ispitivanja. Međutim, zbog zatvorene prirode suđenja, u ovom trenutku ne mogu se otkriti nikakve dodatne informacije.

Nakon suđenja u Beogradu, glasnogovornica Višeg suda Milica Vučković izjavila je medijima da je iznošenje detalja sa zatvorenog suđenja kazneno djelo.

Krajem januara na Višem sudu u Beogradu započelo je suđenje Vladimiru i Miljani Kecmanović. Optužnicom su obuhvaćeni i Ratko Ivanović i Nemanja Marinković, koji su inače vlasnici i instruktori streljaštva u streljani “Partizan Praktično streljaštvo” u kojoj je maloljetni ubica brusio svoju vještinu.

Protiv Vladimira Kecmanovića se tereti da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je oružjem koje je posjedovao korišteno za izvršenje masakra. U međuvremenu, Miljani se trenutačno suočava s suđenjem za nedozvoljeno držanje oružja, o čemu svjedoči trag DNK otkriven na čahuri pronađenoj na mjestu zločina.

U ovom postupku neće se suditi samo roditeljima dječaka, već i vlasniku i instruktoru streljaštva u streljani.

U predloženoj optužnici predložena je kazna zatvora od 12 godina Vladimiru Kecmanoviću, a majci Miljani kazna od dvije i pol godine. Uz to, vlasniku streljačkog kluba i instruktoru predložene su po tri godine zatvora.