Vjernici odlaze na njegovo grob i obilaze ga govorći molitve i traže nadu i spas. Više od 200 godina grob Isusa Krista ostao je zapečaćen, a na svoje vječno počivalište na Golgoti i dalje privlači milijune turista. Posjetitelji mjesta često izvještavaju da tamo osjećaju jedinstvenu energiju, osjećaj koji podupiru znanstvenici. Nedavno je mramorna ploča koja je prekrivala Isusov grob uklonjena po prvi put u najmanje 200 godina radi obnove i arheološke analize. To se dogodilo u rasponu od tri dana i bilo je prvi put da su na grobnici obavljeni bilo kakvi radovi od 1810. godine kada su obavljeni popravci nakon požara u bazilici.

Primarni izvori o Isusovom pogrebu potječu iz Evanđelja, za koje se smatra da su napisana nekoliko desetljeća nakon Kristova raspeća, otprilike tijekom 30. godine. Unatoč manjim razlikama u pojedinostima, ovi izvještaji jednoobrazno prikazuju Kristov ukop u grobnicu isklesanu u stijeni na imanju Josipa iz Arimateje, imućnog Isusovog sljedbenika. Prevladava uvjerenje da je Isusovo tijelo postavljeno ispod stijene u ovom svetom prostoru 33. godine. Tijekom događaja, izvješća iz medija su izjavila da su se čudne pojave dogodile na nebu i da su se mogli čuti odjeci truba dok je Sveti grob bio otkriven. Moropolu nije svjedočila tim fenomenima iz prve ruke, ali je zabilježila jedno drugačije opažanje.Za vrijeme otvaranja Svetog groba bio sam prisutna unutra s drugim osobama. Iako u to vrijeme nije bilo neobičnih pojava, kada smo izašli iz grobnice kako bismo nastavili istraživanje, shvatili smo da su instrumenti koje smo postavili za dokumentiranje vibracija i drugih indikatora prestali raditi. Ovo je neporeciva činjenica za koju sam snimila dokaze, i iako ne mogu ponuditi objašnjenje, mogu potvrditi značajnu razinu energije koja je prisutna u tom području. Antonija Moropolu, inženjerka kemije s Nacionalnog tehničkog sveučilišta u Ateni i voditeljica tima stručnjaka koji su izveli neviđeni pothvat otvaranja grobnice Isusa Krista na mjestu njegova uskrsnuća u Jeruzalemu, ispričala je to iskustvo.

Primarni cilj njihove misije bio je održati cjelovitost svetog mjesta i spriječiti bilo kakvo propadanje.Nakon uklanjanja ploče nije bilo traga bilo kakvim predmetima unutar Svetoga groba. Nije se očekivalo da će se nešto naći. Međutim, otkrili smo prazan grob s vidljivim oštećenjima na donjoj ploči, koja je bila izrađena od kamena i ukrašena složenim rezbarijama. Ploča je razbijena, a sitno kamenje razbacano uokolo. Dok smo vršili potrebne popravke, razbijena ploča ostala je netaknuta i samo prekrivena bijelom mramornom pločom.

Mišljenja su različita o lokaciji špilje u kojoj je Josip pokopao Isusa, neki vjeruju da je to točno mjesto, a drugi imaju drugačija uvjerenja.Moropolu pouzdano tvrdi da ploča koju smo otkrili potječe iz doba cara Konstantina i carice Jelene, što dovodi do zaključka da je ovo mjesto točno mjesto gdje su otkrili Sveti grob i podigli crkvu.Stručnjaci zaduženi za rekonstrukciju Kristova groba imali su pred sobom ogroman izazov. Ne samo da su trebali obnoviti samu grobnicu nego i cijelu crkvu Aedikule. Projekt je uključivao demontažu željeznih stupova koji su sa svih strana nosili crkvu od 50-ih godina prošlog stoljeća. To je zahtijevalo utvrđivanje kamenih blokova koji su činili temelje hrama. Hram, koji je 325. godine podigao rimski car Konstantin, sagrađen je upravo na mjestu gdje je navodno pokopan Isus Krist.Prema njenom kazivanju, Sveti je grob bio dostupan ukupno šezdeset sati, tijekom kojih su uspješno izvršeni svi predviđeni zadaci. To je postignuto kroz osam mjeseci noćnog rada, osiguravajući da hodočasnici mogu posjetiti štovano mjesto tijekom dana.

Navečer 28. listopada 2016., samo nekoliko sati prije ponovnog zatvaranja grobnice, otkriveno je da je izvorna grobnica od vapnenca ostala neoštećena.Fredrik Hibert, arheolog Društva National Geographic, izrazio je svoje apsolutno čuđenje, izazvavši lagani drhtaj u koljenima zbog neočekivane prirode svog otkrića. Iako se ne može potvrditi s potpunom sigurnošću, Hibert primjećuje da je grobnica ostala  nepromijenjena tijekom vremena.Nadalje, istraživači su dokazali da prvobitni vapnenački zidovi špilje još uvijek postoje unutar Edikule, koja je svetište podignuto 1800-ih iznad grobnog mjesta.Evanđelje po Mateju u Bibliji govori da je nakon što je Isus razapet na križu na Golgoti, Josip izvadio njegovo tijelo, umotao ga u bijelo platno i sahranio u špilji koju je sam iskopao. Crkvu Svetog groba, sagrađenu pod Konstantinovim pokroviteljstvom, srušio je Al Hakim, muslimanski kalif, 1009. godine. Križari su je kasnije ponovno sastavili u 12. stoljeću, što je rezultiralo današnjim izgledom strukture. Grčka pravoslavna crkva, Armenska pravoslavna crkva i Rimokatolička crkva upravljale su njime u različitim razdobljima u povijesti. Crkva je posljednji put obnavljana u 19. stoljeću.