Rutinski pregledi ključni su za rano otkrivanje raka, jer je bez njih bolest često teško prepoznati. Do trenutka kada se pojave vidljivi simptomi, rak je obično napredovao u uznapredovali stadij, što naglašava hitnost pravovremene intervencije.

Uporni simptomi nakon jutarnjeg buđenja svakako mogu ukazivati ​​na rak, kako je rekao farmaceut Abbas Kanani iz “Chemist Clicka”. Ovi su simptomi često suptilni i netipični, što dovodi do odgođene medicinske pomoći.

Prema njegovim riječima, potencijalni pokazatelj na koji treba obratiti pozornost je stalna upala grla nakon buđenja, s istom razinom ozbiljnosti i trajanja koja traje više od dvije sedmice. Posebno je važno obratiti pažnju na svaki kašalj koji se javlja ujutro.

Nakon ustajanja ujutro, osobe koje puše često imaju kašalj. Unatoč tome, ključno je potražiti liječničku pomoć ako ovaj kašalj potraje duže od dvije sedmice. Dr. Abasu ističe da je to posebno važno za pušače, jer je pretjerani umor tokom dana pokazatelj da je nužan posjet liječniku.

Prema medicinskim stručnjacima, nije neuobičajeno osjetiti umor ujutro. Međutim, ako smatrate da vam to nije uobičajeno ili ako umor ne prolazi cijeli dan, savjetujemo vam da zakažete termin kod doktora.