Jučer je naše područje zahvatilo veliko nevrijeme praćeno grmljavinom i jakim vjetrom.Prema riječima Nedeljka Todorovića, meteorologa iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, postoje dva načina zaštite od grmljavine. Početni pristup uključuje praćenje vremenske prognoze i prema tome strukturiranje vlastitih odgovornosti i aktivnosti. Savjetuje se izbjegavanje otvorenih površina bez zaklona. Drugi pristup podrazumijeva poduzimanje specifičnih radnji kada se nađete vani tijekom grmljavinske oluje. Todorović je također napomenuo da su izolirane kuće podložne fizičkim oštećenjima, poput groma koji razbija crijep na krovu ili uzrokuje kvarove na električnim uređajima ili izaziva požar. U urbanim područjima grom može pogoditi trafostanicu, što može dovesti do oštećenja stambenih zgrada i stanova.

Dr. Marko Vojinović, viši znanstveni suradnik Instituta za fiziku, u raspravi je istaknuo važnost dva temeljna koraka pri susretu s grmljavinom. Prvo, ključno je odrediti udaljenost grmljavine. Ako je u neposrednoj blizini, savjetuje se traženje zaklona u zatvorenom prostoru kao što je automobil, zgrada ili kuća. Da bi se izmjerila udaljenost, može se procijeniti vremenska razlika između viđenja bljeska munje i zvuka groma koji je uslijedio. Brojanjem sekundi od bljeska, ako prođe više od tri ili četiri sekunde, to znači da je grmljavina daleko, a ne blizu. Osim toga, razotkrio je prevladavajuću zabludu u vezi s grmljavinom: “Vjerovanje da čučanje nudi zaštitu od munje je mit. Nije važno da li netko čuči, stoji ili leži; svi metalni predmeti imaju potencijal privući munje, što je u biti električno pražnjenje iz atmosfere. Nadalje, svaki metalni predmet stvara električni naboj suprotnog polariteta, privlačeći tako munje. Stoga je pametno ukloniti sve metalne predmete u našem posjedu, uključujući i mobilne telefone”, navodi Blic Žena.

Kada se suočite s grmljavinom, morate poduzeti nekoliko koraka za svoju sigurnost i dobrobit. Neophodno je odmah potražiti sklonište u čvrstoj zgradi ili vozilu, izbjegavajući otvorena područja, visoke objekte i vodene površine. Ostanite u kući dok grmljavinsko nevrijeme ne prođe i ne bude sigurno izaći van. Osim toga, mudro je isključiti elektroničke uređaje i izbjegavati korištenje vode tijekom grmljavinske oluje kako biste smanjili rizik od strujnog udara. Kako biste osigurali maksimalnu sigurnost tijekom grmljavinske oluje, savjetuje se potražiti zaklon u sigurnoj prostoriji s metalnim granicama. Ova soba bi trebala biti opremljena gromobranom za dodatnu zaštitu. Važno je zatvoriti sva vrata i prozore kako bi se potencijalni rizici sveli na minimum.

 

Izbjegavajte doticaj s električnim utičnicama.

Spustite se u nisko područje ili vodeni put.

Uskoči u vozilo.

Kišobran koji ima metalni vrh ima posebnu privlačnost za udare munje. Međutim, treba napomenuti da traženje utočišta pod takvim kišobranom ne bi značajno povećalo vašu razinu zaštite.U slučaju nevremena ili grmljavine savjetuje se skloniti se u prostoriju opremljenu gromobranima. Provjerite jesu li sva vrata i prozori dobro zatvoreni. Osim toga, važno je držati noge spojene i izbjegavati blizinu električnih utičnica. Ako se za vrijeme oluje nađete na otvorenom, preporučljivo je skloniti se u automobil. U nedostatku zaklona, ​​poželjno je čučati ili ležati na otvorenom. Na kraju, savjetuje se isključiti sve kućanske aparate tijekom ovih vremenskih uvjeta.