U svjetlu rastuće prevalencije pametnih telefona među djecom, mnogi roditelji bi se mogli naći u situaciji da razmišljaju o metodama za praćenje i reguliranje vremena koje svoje dijete provodi pred ekranom, a da ne ometaju njihovu neovisnost. Inherentne opasnosti interneta dobro su poznate i mnogi roditelji poduzimaju mjere kao što je ograničavanje pristupa određenim aplikacijama kako bi osigurali da internetsko iskustvo njihove djece bude primjereno dobi. Međutim, jedan aspekt koji se ne može tako lako regulirati je komunikacija između djece i njihovih vršnjaka, uključujući poruke koje razmjenjuju.

 

Nakon što je zabrinuti otac otkrio da se njegova 11-godišnja kći i njezine prijateljice posvađaju zbog SMS-a od kolege iz razreda koji traži eksplicitne slike, ostao je zatečen. Otac se upustio u ozbiljan razgovor sa svojom kćeri o situaciji i bio je iznenađen pokušajima djece da glume veću zrelost od njihove dobi. U nastojanju da potraži savjet zabrinuti pojedinac obratio se “Redditovom roditeljskom forumu” kako bi izrazio svoju zabrinutost zbog situacije za koju je vjerovao da su je i drugi mogli iskusiti. Izveo sam svoju kćer i njezine dvije drugarice na ručak i bio sam duboko uznemiren otkrićem koje sam došao kao roditelj. Prijatelji moje kćeri vjerovali su da su bile diskretne i pokušale su prikrivenim jezikom komunicirati o poruci koju je jedna od njih dobila od druga iz razreda, a koji je tražio golišave fotografije. Brzo sam završio večeru i otpratio ih natrag kući. Naknadno sam ozbiljno razgovarao s kćeri o tom incidentu”, pojasnio je.

Prema nekim roditeljima, dugoročne prednosti rješavanja ovog problema nadmašuju trenutne izazove. Jedan je roditelj rekao da je bolje rano se suočiti s tim kako bi se osigurao bolji ishod u budućnosti. Dodali su da bi im dijete bilo zahvalno na brizi , a ne na osjećaju zanemarenosti ili zanemarivanja. Drugi je pojedinac rekao: “Tijekom srednjoškolskih godina imao sam pristup internetu i brojnim aplikacijama za razmjenu poruka i fotografija. Gledajući unatrag, volio bih da je netko od mojih roditelja razgovarao sa mnom o sigurnosti na internetu, posebno u pogledu eksplicitnih fotografija i seksualnog sadržaja uključujući stvarne ljude.

Prema zapažanju jednog korisnika, “ovo predstavlja priliku za prenošenje znanja, a ne kazne.” Sugeriraju da je ključno komunicirati da ako vaša kći ili njezini prijatelji ikada podijele neprikladne stvari na internetu ili se nađu u opasnoj situaciji, čak i nakon vaših upozorenja, mogu vam se obratiti bez straha od odmazde. Upozoravaju da prestrogo roditeljstvo može dovesti do buntovnog ponašanja kod djece. Umjesto toga, ovo je prilika za postavljanje razumnih granica i edukaciju, a ne za kažnjavanje i kontrolu. U svakom slučaju su se svi složili da je danas jako teško biti roditelj.