Sava Klikovac, stanovnik Zete i poljoprivrednik, odlučio je da kupi sjeme za danski i belgijski paradajz iz čiste radoznalosti. Iako nije očekivao da će odmah ubrati žetvu, umjesto toga otkrio je zadivljujući niz plodova različitih oblika i veličina. Svaki se može smatrati umjetničkim djelom. Među ovom kolekcijom, paradajz u obliku srca ističe se kao najimpresivniji. Ovi paradajzi su teški između 500 i 800 grama, što znači da jedva dva mogu stati u kilogram. Klikovac potvrđuje da je nekoliko vrećica ovog sjemena dovelo do obilnog uroda, ali što je najvažnije, okus paradajza je izuzetan. Oni koji su probali ove danske i belgijske sorte oduševljeni su njihovim jedinstvenim okusom. Mnogi se i čude jer ovakve vrste još nisu vidjeli.

Za samo dva-tri eura Klikovac je na svom imanju nabavio oko 20 sorti sjemena koje su sada izrasle u preko 100 različitih vrsta. Jedan od unikatnih paradajza koji uzgaja Klikovac, porijeklom iz Danske i Belgije, posebno je upečatljiv izgledom, iako vlasnik iz Zete nije siguran da li će poslužiti za konzumaciju ili dekoraciju. Vrijedne domaćice već planiraju predstojeću zimsku sezonu, skupljajući alate poput tegli i buradi u iščekivanju sniženih cijena paprike, paradajza i ostalog povrća.

Pripremaju razne zimnice kao što su kiseli krastavci, ajvar, kečap, mljeveni paradajz, pinđur. Iako to može zahtijevati značajnu količinu vremena i truda, mnoge domaćice radije svojim obiteljima pružaju domaću hranu, čak i ako je ona skuplja od alternativa koje se kupuju u prodavnici. Zbog toga se često postavlja pitanje isplati li se napraviti zimnicu, posebno ajvar. Proces stvaranja ajvara zahtijeva dosta vremena i truda, a da ne govorimo o neredu koji nastaje u kuhinji od čišćenja, pečenja, mljevenja, cijeđenja i kuhanja svega nekoliko kilograma.

Mnogi se pojedinci odlučuju za kupovinu ajvara na pijacama ili u supermarketima. Međutim, ako se odlučite za sopstvenu izradu, jednostavna računica otkriva da je cena proizvodnje jednog kilograma oko 700 dinara. U prodavnicama tegla kvalitetnijeg ajvara može da košta od 600 do 1.000 dinara. Stoga, ako imate vremena i hrabrosti, možda bi se isplatilo ove godine napraviti svoj ajvar kod kuće. Za proizvodnju jednog kilograma pinđura potrebno je ulaganje od oko 330 dinara (bez radne snage). Na pijacama tegla pinđura košta oko 750 dinara. Mleveni paradajz je oko 150 dinara po litru, ali na pijacama može da se kreće od 250 do 500 dinara.