U početnim fazama tromboza se može pojaviti bez ikakvih uočljivih simptoma. Zbog toga medicinski stručnjaci stalno naglašavaju važnost redovnog praćenja nivoa u krvi, posebno holesterola i triglicerida. Tromb je u suštini ugrušak koji se stvara kako bi spriječio prekomjerno krvarenje i spriječio bakterijsku infekciju na mjestu ozljede. Takođe, olakšava proces zarastanja rana, navode Lepa i Srećna.

S druge strane, stvaranje ugruška kada se trombociti prianjaju jedni za druge i ostaju unutar krvnog suda može predstavljati značajan rizik. Ovo stanje, poznato kao duboka venska tromboza, prvenstveno se manifestira u venama nogu i karlice.

Tipično, noga doživi oticanje, iako je neuobičajeno da obje noge budu zahvaćene. Na koži mogu biti tamne mrlje kao indikacija promjena, a pacijent može osjetiti i bol u blizini područja gdje je nastao krvni ugrušak.

Teško je hodao i koža mu je bila topla na dodir. Veoma je važno da se ukoliko dođe do ovakvih simptoma pacijent što manje kreće i javi se lekaru radi pregleda i upućivanja na dalju dijagnozu.

Detekcija krvnih ugrušaka u venama kolor doplerom. Ova metoda je bezbolna i ne zahtijeva anesteziju, a ultrazvukom se otkriva ne samo duboka venska tromboza, već i moguće proširene vene i stanje zida krvnih žila.

Za samo nekoliko minuta, vaskularni hirurg može postaviti dijagnozu i u skladu s tim planirati odgovarajući tretman. To najčešće uključuje lijekove koji smanjuju zgrušavanje krvi („razrjeđuju“ krv) i trombolitike, koji otapaju krvne ugruške. Duboka venska tromboza zahtijeva hospitalizaciju i intenzivno liječenje